Svemirska letjelica Sojuz pristala na ISS

ISS, Međunarodna svemirska stanica
Troje astronauta pridružuju se trojici koji su već na ISS-u, dvojici iz NASA-e i jednom iz Roskosmosa (Reuters)

Ruska svemirska letjelica Sojuz MS-09 pristala je u petak s mješovitom američko-njemačko-ruskom posadom na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), dva dana nakon lansiranja s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Amerikanka Serena Aunon-Chancellor, Nijemac Alexander Gerst i Rus Sergej Prokopajev započeli su svoju šestomjesečnu misiju u orbitirajućem laboratoriju, 400 kilometara iznad Zemlje, prenosi Hina.

Prije nego su stupili na ISS i obavili prvu higijenu, posada je morala pričekati da se izjednači tlak zraka Sojuza i ISS-a.

“Nakon dva dana u Sojuzu, jako se tome veselim”, kazao je Gerst. Nakon brifinga, astronauti se sada moraju smjestiti u svoje odaje, objasnio je Gerst, geofizičar i vulkanolog.

U programu misije 250 pokusa 

Aunon-Chanceller je liječnica, a Prokopajev je pilot borbenog zrakoplova i njih troje će obaviti razna istraživanja tijekom svoje misije.

Troje astronauta pridružuju se trojici koji se već nalaze na ISS-u, od kojih su dvojica iz NASA-e i jedan iz ruske svemirske agencije Roskosmos.

Program njihove misije uključuje 250 pokusa u područjima kao što je biologija, znanost o Zemlji, fizika i nove tehnologije.

Izvor: Agencije