Sven Tino Sušić: Moja ‘lista’ je BiH, Split i Hajduk

Tino Sven Sušić se oslobodio pritiska igranja u nacionalnom timu, lakše mu je, ali još ne igra skroz opušteno (Reuters)

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Tino Sven Sušić nastavlja s uspješnom sezonom u splitskom Hajduku, a agencija Anadolija prenosi kako mediji za ovog igrača pišu kako je “sve manje nećak, sve više igrač”, aludiravši na činjenicu da je njegov stric Safet Sušić selektor nacionalnog bh. tima.

Sušić je ove sezone u “bilom” dresu zabilježio po pet golova i asistencija u 13 mečeva, a proteklog vikenda bio je strijelac pobjedonosnog gola u prvenstvenom trijumfu Splićana nad Slaven Belupom u Koprivnici od 1:0.

“Igramo sve bolje, i to je dobro. Nadam se da ćemo nastaviti s pobjedama i u narednom kolu, kada nam u subotu u goste dolazi Lokomotiva. Uhvatili smo ritam i vjerujem da ćemo do kraja sezone odigrati kako najbolji navijači u Hrvatskoj od nas i očekuju”, rekao je za Anadoliju.

Hajduk je za vodećim zagrebačkim Dinamom (32 boda) i Rijekom (28) mnogo zaostao – tim sa Poljuda je treći na tabeli Hrvatske nogometne lige sa 19 bodova.

BiH je moj izbor

Tino Sven Sušić je 13. oktobra u Zenici igrao za BiH protiv Belgije, države za čiju je selekciju nastupao u mlađim kategorijama.

„Mnogi su govorili kako sam igrao protiv svojih. Ne, nisam igrao protiv svojih, nego za svoje. BiH je moj izbor i zbog toga se nisam pokajao, niti ću se ikada pokajati u životu“, kategoričan je Sušić.

“Za sada je naš cilj izgubiti što manje bodova i držati treće mjesto na tabeli. Nadamo se i kiksevima Rijeke i Dinama, pa da ih pokušamo stići. No, to će biti jako teško. Vjerujem da ćemo uspjeti održati treću poziciju u prvenstvu te kroz Kup Hrvatske doći do ovosezonskog trofeja. Kup je jedan od naših vodećih ciljeva”, kaže Sušić.

Odlično u Splitu

Sve više se priča kako bi uskoro mogao napustiti Poljud i karijeru nastaviti u nekom do klubova iz “liga petice”.

Ponuda je imao i u minulom ljetnom prelaznom roku.

“Ne želim se opteretiti ponudama. Sve te stvari prepuštam menadžeru. S Hajdukom imam ugovor do 2016. godine i koncentriran sam na igre u Hajduku i reprezentaciji Bosne i hercegovine. Ostalo me trenutno ne zanima. Hajduk mi je puno pomogao, u Splitu mi je odlično. Vidjet ću šta će biti u budućnosti, nadam se najboljem za moju karijeru”, istakao je ovaj bh. “Zmaj”, kojem, kako kaže, sve odgovora na Poljudu:

“Osjećam se super. Imam sreću, jer gdje god igram – prate me sjajni navijači. Tako je slučaj kada god nosim dres Bosne i Hercegovine, ali i u svakom meču Hajduka. Isto tako, ovdje mi odgovara raditi s Igorom Tudorom, koji je odličan trener. Njegovi treninzi su kvalitetni, zbog čega posebno podižem nivo igre. Kod Tudora sam odigrao gotovo sve utakmice i nastojim mu se na terenu odužiti na najbolji način.”

Sušić je postao ljubimac navijača slavnog splitskog kluba, “Torcide”.

Ne samo on, i njegov suigrač iz reprezentacije, ali i kluba Avdija Vršajević u Splitu je posljednjih mjeseci jedna od omiljenijih sportskih ličnosti.

“Svi su me dobro prihvatili. Na početku sam imao malo straha igrati pred velikim brojem navijača kojima Hajduk znači puno, puno u životu. Sada je lakše, oslobodio sam se pritiska. Uistinu, Split je fantastičan grad. Avdiji i meni je fino, ljudi nas cijene, zaustavljaju na ulici, bodre, žele se slikati s nama…. Iskreno, volim našu Bosnu, ali i Split i Hajduk”, naglasio je Sušić.

Ovacije navijača

O neplanirano malom broju bodova Bosne i Hercegovine nakon tri kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, u kojem su “Zmajevi” osvojili samo dva boda (Kipar 1:2, Vels 0:0, Belgija 1:1), Sušić je kazao:

“Mogli smo i morali bolje. Kiksali smo protiv Kipra, ali ohrabruju igre protiv Velsa i pogotovo Belgije. Siguran sam da ćemo se plasirati na EURO u Francusku, jer imamo nekolicinu strašnih igrača u timu, poput Edina Džeke, Miralema Pjanića, Asmira Begovića… U narednom meču, u Izraelu u novembru, trebamo ponoviti igru kao protiv Belgije i uvjeren sam kako ćemo sa gostovanja vratiti zadovoljni ishodom utakmice.”

Na pitanje da li se zbog prezimena oslobodio pritiska igranja i u nacionalnom timu, kaže kako mu je lakše, ali još ne igra skroz opušteno.

“Međutim, utakmica protiv Belgije dala mi je dodatno sampouzdanje, pogotovo kada sam izlazio iz igre uz ovacije navijača i skandiranje mog imena. Hvala navijačima Bosne i Hercegovine na podršci. Dat ću zadnji atom snage i sve što je u mojoj moći, ali neću ih iznevjeriti, to im 100 posto obećavam. U Izrael idemo po pobjedu i onda će nam put ka Francuskoj biti puno lakši”, zaključio je Tino Sven Sušić.

Izvor: Agencije