Šverc zlata u štiklama i dječjim igračkama

Zlatna groznica i rast cijena zlata doveli su i do rasta šverca. U Bosni i Hercegovini, u akciji kodnog imena Gold, uhapšeno je 10 graničara zbog sumnje da su primili mito i omogućili nelegalan uvoz zlata.

U Srbiji su, s druge strane, u 2012. godini graničari zaplijenili 13 kilograma, vrijednosti gotovo 350.000 eura. Metode švercera vrlo su domišljate.

Valute mogu da propadnu ali zlato je uvijek na cijeni. Zato se i šverca, obično iz Turske prema Evropskoj uniji. Granični prijelaz Gradina između Bugarske i Srbije samo je jedan od kanala kojim prolazi švercano zlato. Na samom prijelazu ne bilježe organiziranije oblike šverca.

„To su pojedinačni slučajevi otkrivanja nakita, najčešće ličnog nakita i najčešće se to nalazi u ličnom prtljagu putnika ili na samom telu kao lični nakit u većim količinama“, govori upravnik carinarnice Petar Kostov.

Ipak, otkrivaju se i količine, mjerene u kilogramima.

„Pa bilo je nekih većih količina od nekoliko kilograma, ali se radilo o nekim putnicima koji su nosili u tranzitu kroz Republiku Srbiju. Inače nije primećeno da se ponavljaju lica koja učestvuju u tome. To su pojedinačni slučajevi i ta lica nisu se više ponavljala u nekim prekršajima ili krijumčarenju zlata ili izrađevina od zlata“, ističe Kostov.

Cijene u Turskoj i EU

Novinar Al Jazeere Zoran Kostanović navodi kako su šverceri više nego domišljati.

„Oni koji pokušavaju da prošvercuju zlato na prvom graničnom prelazu kriju ga u svim šupljinama automobila, dečjim igračkama, u torbama za hranu, a pre nekoliko godina otkriveno je čak tri kilograma zlata u štiklama i đonovima cipela turskih državljana“, ističe on.

Procjene su da se gram zlata u Turskoj kupuje za oko 25 eura, a njegova cijena u zlatarama u EU dostiže i 50 eura po gramu.

Izvor: Al Jazeera