Svi hrvatski predsjednici

Hrvatska u nedjelju šesti put od nezavisnosti bira predsjednika države.

Uoči drugog kruga, razlika između dvoje kandidata nikada nije bila manja kao između Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović – samo 1,24 posto.

Pobjedom Grabar-Kitarović, HDZ bi prvi put, nakon prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dobio Pantovčak, odnosno funkciju šefa države.

Tuđmana je naslijedio Stipe Mesić, a njega, nakon dva mandata, aktuelni predsjednik Ivo Josipović, izvještava Martina Kiseljak, reporterka Al Jazeere.

Poluge vlasti

Franju Tuđmana zovu ocem nacije i tvorcem nezavisne države. Vodio je odbranu zemlje sve do oslobađanja u ‘Oluji’.

U njegovo vrijeme provedene su pretvorba i privatizacija. Kasnije se doznalo za mnogobrojne nezakonitosti. No, Tuđmanov HDZ u njegovo je vrijeme pobjeđivao na svim izborima.

“Držao je sve poluge vlasti, on je mijenjao u jednom danu i vrlo važne funkcionere u hrvatskoj Vladi, ali je vrlo efikasno i vrlo brzo izgrađivao Hrvatsku kao državu i bolovao je od protokola”, kazao je Hasan Muratović, bivši ambasador BiH u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj omiljen, od svijeta uglavnom izoliran – i to ponajviše jer je Hrvatska sudjelovala u ratu u Bosni i Hercegovini, a on nakon rata odbijao saradnju s Haškim sudom.

“Poznato je da je on bio nacionalista. On je nastojao da ni u Federaciji, a ni u BiH Hrvati koji su bili na funkcijama ne donesu nijednu odluku bez njegovog utjecaja”, tvrdi Muratović.

Utjecao je i na medije. Mnoge je kontrolirao, a neke ušutkavao.

“Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima…”, govorio je Tuđman.

Ipak, u narodu je ostao omiljen do kraja.

Njegovoj sahrani prisustvovale su hiljade građana, ali niko od utjecajnih svjetskih državnika.

“Tuđman je bio izolirao Hrvatsku u velikoj mjeri, od EU, nije imao bogzna kakve odnose ni sa SAD-om, i ta politika je promijenjena tek kad je došao predsjednik Mesić na vlast”, dodao je Muratović.

Mesićev zaokret

Stjepan Mesić nije bio favorit, ali je u drugom krugu pobijedio. Odmah u izbornoj noći najavio je zaokret.

“Nema razloga da budemo izolirani, postoje svi uvjeti da živimo bolje, zato smo htjeli državu, zato ćemo je demokratski izgraditi”, izjavio je Mesić.

Od početka mandata puno je putovao. Rado su ga primali u Evropi i svijetu, a vodeći svjetski državnici dolazili su u Zagreb.

Kad su generali, među njima i Ante Gotovina,  pisali otvoreno pismo o dignitetu Domovinskoga rata – sve ih je umirovio.

“Ono što sam najviše cijenio kod Predsjednika Mesića je njegova hrabrost  da se kao državnik bavi velikim temama, posebno kada se radi o pripremama Hrvatske za učlanjenje u NATO, ali i ekonomskim i strukturalnim promjenama. Ja se sjećam njegovih refleksija o potrebi za ubrzavanje koraka za učlanjenje u NATO, a naravno da je to pripremilo teren i odrazilo se i na učlanjenje Hrvatske u Evropsku uniju”, kazao je Fatmir Sejdiu, bivši predsjednik Kosova.

Josipovićevi mandati

Zemlju je u Evropsku uniju, nakon dva Mesićeva mandata, uveo treći predsjednik Ivo Josipović, profesor muzike, ali i krivičnog prava. Unaprijedio je odnose sa susjedima, posebno sa Srbijom i posebno u vrijeme Borisa Tadića.

Za tri dana znat će se ko dolazi na Pantovčak. Ko god to bio, pozicija će mu biti bitno drugačija nego Tuđmanova, jer s dolaskom predsjednika Mesića dogodile su se ustavne promjene, kojima su nekadašnje Tuđmanove ovlasti bitno smanjene.

Pravi šef sada sjedi u Banskim dvorima.

Izvor: Al Jazeera