Svi imigrantski vozovi idu preko Sicilije

Italijanska mornarica od subote je spasila blizu 2.000 imigranata u vodama Sredozemnog mora. Otok Sicilija, na jugu Italije, za većinu imigranata tek je usputna stanica na putu prema drugim evropskim zemljama.

Reporterka Al Jazeere Hoda Abdul-Hamid pridružila se nekima od njih na putovanju sa Sicilije.

Tek su stigli na Siciliju, a već su opet u pokretu, ovaj put – vozom. Putovali su od Sirije, kroz Liban i Egipat, a zatim preko Sredozemnog mora. Spasio ih je danski teretni brod, a na Siciliju dovezla italijanska obalska straža.

Trajekt ih vozi prema italijanskom kopnu.

“Kad smo u Italiji dobili čistu odjeću počeli smo se osjećati sigurnim, sigurnijim nego u bilo kojoj arapskoj zemlji. U Bejrutu su me pritvorili, a u Egiptu su nam prijetile vlasti te zemlje. Međutim, sada je OK. Pred nama je dug put, ali barem smo mirniji nego ranije”, kaže imigrant Emad.

Rizik na koji su spremni

Prema zakonima Evropske unije, za boravišnu dozvolu trebali su aplicirati čim su došli u Italiju. Međutim, često se žele pridružiti rođacima u drugim evropskim zemljama.

Italijanske vlasti našle su se na meti kritika članica EU-a zbog toga što dozvoljavaju imigrantima da nastave putovanje.

Manje od četvrtine od najmanje 120.000 imigranata, koliko se procjenjuje da je spašeno na moru ove godine, ostalo je u Italiji.

“Većina imigranata odlazi sa Sicilije vozom. To je jeftin, komforan, ali i najsigurniji način da putuju, a da ne budu uhvaćeni”, kaže reporterka Al Jazeere.

Vožnja je duga i službenici u svakom trenutku mogu tražiti da napuste voz – rizik na koji su spremni.

“Još se ne osjećam sigurnim. Moramo proći kroz nekoliko država. Šta ako me ovdje uhvate i uzmu mi otiske prstiju? Onda neću moći nikuda. Želim doći do brata u Švedskoj. I karte su veoma skupe”, kaže imigrant Waleed.

Bijeg iz Sirije

Međutim, najviša cijena vjerovatno je emocionalna. Grupa mladića pobjegla je iz Sirije prije nego što su mobilizirani. Kažu da su odbili ubijati vlastiti narod.

“Svi moji snovi su srušeni kad je moja zemlja razorena. Izgubio sam rođake, prijatelje, ljude koje sam volio… Kako mogu sanjati? Sanjao sam da ću se oženiti, imati djecu, brinuti o njima… Ti snovi su nestali. Moji snovi će se ostvariti tek kad u mojoj zemlji opet zavlada mir”, kaže imigrant Yazin.

Sirijcima i imigrantima iz drugih zemalja zahvaćenih ratom garantiran je status izbjeglica. Međutim, koliko god im bilo teško doći do odredišta koje žele, bit će im još teže početi život ispočetka.

Izvor: Al Jazeera