Švicarci: Počela konverzija kredita u KM

Hypo Alpe Adria banka u Bosni i Hercegovini počela je sa konverzijom kredita iz švicarskih franaka u domaću valutu. Njihovu ponudu do danas je prihvatilo 3.100 klijenata u čitavoj BiH, što je, prema podacima banke, 60 posto ukupnog broja aktivnih kredita u švicarcima.

Dok u banci navode da je to dobro rješenje i da se zahtjevi za konverziju kredita mogu slati do kraja juna, udruženja građana zaduženih u švajcarskim francima negoduju i traže usvajanje zakona koji će ih zaštititi.

Stambeni kredit u švicarskim francima podigao je 2006. Četiri godine kasnije mjesečna rata počela je rasti, pa je do danas otplatio kamatu, a glavnica duga mu, kaže, tek predstoji.

„Ja i supruga, recimo, nama ne mogu za ratu kredita biti naše dvije plate“, kazao je Mevsud Čvorak iz Udruženja Švicarac u Sarajevu.

Takvih primjera u Bosni i Hercegovini, prema procjenama udruženja, ima više od devet hiljada.

U tu brojku ubrajaju sve, kredite koji su aktivni, one koji su pod prinudnom naplatom, koji su predmet sudskog spora i one koji su do sada zaključeni. Jedino za tu posljednju grupu ne važi ponuda banke o konverziji kredita u domaću valutu.

Svim drugim klijentima, fizičkim licima ponudili su da im kredit prebace u konvertibilne marke po trenutnom kursu, umanje ga za 30 posto, uz fiksnu kamatnu stopu od 5,99 posto i mogućnost produženja roka otplate. Za udruženje to nije prihvatljivo.

Prijedlog zakona koji će sutra razmatrati poslanici podrazumijeva konvertovanje u domaću valutu po kursu koji je važio na dan zaduživanja, uz kamatnu stopu od pet posto. Sličan su već odbacili poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

„Apsolutno nemam povjerenja u banku, niti u vlast koja apsolutno nije stala uz narod“, rekao je Brane Milošević iz Udruženja Švajcarski franak Banja Luka.

Štetan prijedlog zakona

Poput Vlade Republike Srpske i ona u Federaciji BiH predloženi zakon nazivaju retroaktivnim i štetnim. Navode da bi on doveo do pravne nestabilnosti, federalni budžet izložio riziku, te da bi doveo u pitanje ravnopravnost korisnika kredita u eurima.

„U Hypo Alpe Adria banci navode da u BiH u ovom trenutku aktivnih kredita u švajcarskim francima ima više od 5.100. Ponudu banke do danas je prihvatilo oko 60 posto klijenata i zatražilo konverziju kredita“, javlja reporterka Al Jazeere Nataša Kovačev.

Posmatrano po entitetima, ponudu banke u Republici Srpskoj prihvatilo je 75 posto klijenata, a u Federaciji njih 45 posto. U banci rješenje ocjenjuju kao dobro, i kažu da svaki klijent može odlučiti hoće li ga prihvatiti ili ne. Na komentar iz udruženja da je banka vršila pritisak na predstavnike vlasti kako bi bili protiv zakona, odgovaraju:

„Mislim da se radi o tome da su naši vlasnici, i EBRD i Advent Internacional korektno političkim strukturama izvršne vlasti komentirali posljedice pronošenja zakona“, rekla je Sanela Pašić, predsjednica uprave Hypo Alpe Adria banke DD.

A posljedica, kažu u banci, može biti i za njihovu likvidnost i za ekonomsku stabilnost zemlje.

Izvor: Al Jazeera