Švicarci pozvani da urade autopsiju Arafata

U švicarskoj laboratoriji otkriven je polonij na Arafatovim ličnim predmetima (Al Jazeera)

Švicarski eksperti pozvani su na Zapadnu Obalu da testiraju posmrtne ostatke Yassera Arafata zbog mogućnosti da je otrovan, izjavio je šef tima koji istražuje smrt palestinskog vođe.

Istražitelj Tawfik Tirawi nije želio detaljnije govoriti o slučaju, ali je švicarska laboratorija potvrdila da je dobila poziv.

“Trenutno odlučujemo kako ćemo adekvatno odgovoriti na ovaj zahtjev”, kazao je glasnogovornik Švicarskog instituta za radijacijsku fiziku Darcy Christen.

“Trenutno, naša glavna briga je da garantiramo nezavisnost, kredibilitet i transparentnost našeg mogućeg učestvovanja u ovom slučaju.”

Istraga Al Jazeere

Istragom, koju je pokrenula Al Jazeera, otkriven je radioaktivni polonij na ličnim predmetima koji su pripadali Arafatu, što je oživilo ranije spekulacije da je otrovan.

Yasser Arafat preminuo je u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza 2004. godine, a njegova udovica i kćerka 31. jula su u Francuskoj podnijele tužbe za ubistvo protiv nepoznatih osoba zbog tvrdnji da je palestinski lider preminuo od trovanja polonijem.

Poziv švicarskim eskpertima upućen je nakon nekoliko sedmica neodlučnosti Palestinske uprave o pitanju ekshumacije Arafatovih posmrtnih ostataka i autopsije.

Zbog različitih stavova unutar Palestinske uprave, pojavile su se spekulacije da pokušavaju zaustaviti istragu.

Poruka Palestinskoj upravi

Al Jazeera je pokrenula istragu i objavila zaključke švicarske laboratorije, nakon čega je Arafatova udovica Suha, koja je laboratoriji predala njegovu odjeću, zatražila ekshumaciju posmrtnih ostataka svoga supruga i autopsiju.

Šef pravnog tima Suhe Arafat, Saad Djebbar, kazao je da će udovica preminulog palestinskog lidera odbiti dalje učešće Palestinske uprave u istrazi.

“Gospođa Arafat podigla je tužbu pred nadležnim pravosudnim organima u Francuskoj. Ovo je slučaj ubistva koje je počelo u Palestini, ali je završeno u Francuskoj, te su zato Francuzi pravno nadležni. Gospođa Arafat ne želi da Palestinska uprava ometa proces”, kazao je Djebbar za Al Jazeeru.

On je rekao da će Palestinska uprava “prejudicirati proces” ukoliko preuzme istragu.

“Zahvaljujemo Abu Mazenu [Vođi Palestinske uprave Mahmoudu Abbasu] za saradnju, koja je došla prekasno”, kazao je Djebbar.

“Gospođa Arafat imat će bolju šansu za nezavisnu istragu u Francuskoj, nego da stvari prepusti ljudima koji su dio istrage.”

Institut za radijacijsku fiziku saopćio je da su njihovi zaključci nepotpuni, te da bi slučaj jedino mogao biti razjašnjen ekshumacijom Arafatovih posmrtnih ostataka.

Također, rekli su da se polonij brzo raspada, te da bi autopsija trebala biti urađena najkasnije za nekoliko mjeseci.

Izvor: Al Jazeera