Švicarska i SAD o sprečavanju utaje poreza

Sporazum će pojačati pritisak na švicarske banke da predaju informacije o računima američkih državljana.

Švicarska, SAD, Porez, Utaja
Banke koje ne budu dijelile podatke s Washingtonom moraju obračunati porez od 30 posto na prihode po računima američkih klijenata [Reuters]

Švicarska je sa Sjedinjenim Američkim Državama potpisala sporazum o sprečavanju utaje poreza, saopćeno je iz Berna, što će pojačati pritisak na švicarske banke da predaju informacije o računima američkih državljana.

Potpisivanjem ovog sporazuma Švicarska će doći u sklad s američkim propisom FACTA-e (US Foreign Account Tax Compliance Act), koji je bio izvor spora između dviju zemalja od njegovog pojavljivanja u martu 2010. godine, prenosi AFP.

Prema ovom propisu, SAD od stranih finansijskih institucija zahtijeva da se identificiraju sva lica koja su američki poreski obveznici, a koji u tim finansijskim institucijama raspolažu određenim sredstvima.

Prema zakonu FACTA-e, banke koje ne budu dijelile podatke s Washingtonom moraju obračunati porez od 30 posto na prihode po računima američkih klijenata.

Prije nego sporazum pređe u propis, što bi se moglo dogoditi 1. januara 2014. godine, on najprije mora biti odobren u švicarskom Federalnom vijeću 9. januara, a kasnije i u švicarskom Parlamentu.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.