Švicarska istraga protiv Franza Beckenbauera

Franz Beckenbauer (70), bivši velikan Bayerna iz Minhena i njemačke reprezentacije, negirao je sve optužbe (AP)

Švicarski tužitelji provode “operaciju koja je u toku” u sklopu istrage organizacionog komiteta Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. godine, što je dio šire istrage o korupciji u Svjetskoj nogometnoj asocijaciji.

Iz ureda švicarskog generalnog tužitelja Michaela Laubera za agenciju AP je saopćeno kako će detalji operacije biti veoma skoro potvrđeni.

Njemački list Der Spiegel je objavio kako švicarske vlasti vode slučaj protiv nogometnog velikana Franza Beckenbauera, na osnovu sumnji o pranju novca i kršenju povjerenja.

Njemački organizatori Mundijala 2006. godine, koje je predvodio Beckenbauer, osvajač naslova svjetskog prvaka kao igrač i selektor, nalaze se pod istragom švicarskih tužitelja i Etičkog komiteta FIFA-e već nekoliko mjeseci, nakon navodnih podmićivanja i nezakonitih isplata nekoliko miliona dolara, a koji se povezuju s FIFA-om.

Beckenbauer (70), bivši velikan Bayerna iz Minhena i njemačke reprezentacije, negirao je sve optužbe.

Februara ove godine Nogometni savez Njemačke je objavio istragu na 361 stranici, gdje se pokušava objasniti složeni put isplata 6,7 miliona eura i 10 miliona švicarskih franaka.

Dublja umiješanost

Novac je povezivao Beckenbauera s tadašnjim predsjednikom FIFA-e Seppom Blatterom, utjecajnim članom FIFA-e Mohamedom bin Hammamom i Robertom Louis-Dreyfusom, pokojnim izvršnim direktorom Adidasa i bivšim djelomičnim vlasnikom švicarske marketinške agencije Infront.

Ovaj izvještaj, koji je napravila pravna firma Freshfields, nagovijestio je dublju umiješanost Beckenbauera, koji je kasnije (od 2007. do 2011. godine) bio član Izvršnog odbora FIFA-e.

Istrage njemačkih tužitelja i poreznih vlasti o sumnji izbjegavanja plaćanja poreza Nogometnog saveza Njemačke dovele su do ostavki predsjednika i generalnog sekretara Saveza Wolfganga Niersbacha i Helmuta Sandrocka.

Niersbach je kasnije suspendiran na godinu, jer je Etički komitet FIFA-e utvrdio kako nije otkrio sumnjivu korupciju.

Izvor: Agencije