Švicarska: Jemenski mirovni pregovori bez rezultata

Sukob, u kojem je ubijeno skoro 6.000 ljudi, gurnuo je siromašnu zemlju u humanitarnu krizu (EPA)

Jemenski mirovni pregovori zaključeni su u Švicarskoj bez sporazuma o okončanju dvomjesečnog građanskog rata i strane intervencije, ali će suparničke frakcije nastaviti pregovore 14. januara, saopćio je Reutersu izvor iz vladine delegacije.

Analitičari vjeruju da posljednji krug pregovora predstavlja najbolju priliku do sada da se okonča sukob, uzimajući u obzir višemjesečni haos izazvan sukobima i uspon Al-Kaidinih podružnica, koje prijete objema stranama.

“Prvi krug jemenskih rasprava okončan je dogovorom da će biti nastavljeni u Etiopiji 14. januara”, izjavio je izvor Reutersu.

Humanitarna kriza

Vojni savez uglavnom arapskih zaljevskih zemalja predvođen Saudijskom Arabijom počeo je bombardirati jemenski pokret Husi, saveznika Irana, u martu u pokušaju da obnovi vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija.

Sukob, u kojem je ubijeno skoro 6.000 ljudi, gurnuo je siromašnu zemlju u  humanitarnu krizu.

Ostalo je nejasno da li su se dvije strane saglasile da obnove ugroženo primirje koje se podudarilo s početkom pregovora uz podršku UN-a 15. decembra.

Iako se Saudijska Arabija i Husiji međusobno optužuju za brojna kršenja primirja, ono je značajno umanjilo borbe i omogućilo je dostavu nužno potrebne pomoći u ratne zone.

Izvor: Agencije