Švicarska: Političar osuđen zbog negiranja genocida u Srebrenici

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom (AP)

Donatello Poggi, lokalni političar iz švicarskog kantona Ticino, nedavno je osuđen za negiranje genocida u Srebrenici i u žalbenom postupku, nakon što je u prvostepenom postupku osuđen u maju 2016. godine.

Iako Poggi ima mogućnost da se žali Saveznom sudu, taj sud nema mogućnost da tumači činjenice, čiji je čin genocida sastavni dio, prenose mediji.

Suci Giovanni Roggero, Giovanni Celio i Marco Frigerio osudili su nedavno Poggija u drugostepenom postupku zbog rasne diskriminacije, negiranja čina genocida koji se dogodio u Srebrenici, jer je 2012. godine objavio dva teksta na portalima Corriere del Ticino i TicinoLibero, gdje je odbio priznati da se u Srebrenici dogodio genocid.

Sud je zaključio da je Poggi u svojim tekstovima bio izuzetno pristrasan u korist srpskih žrtava bez ozbiljnih argumenata i dokaza, što je zaključeno kao čin diskriminacije.

Potvrda genocida

Poggi je osuđen na 45 dnevnih iznosa po 110 franaka i dvije godine uvjetne zatvorske kazne te novčanom kaznom u iznosu od 900 franaka.

Ova drugostepena presuda je važna jer je sud u Švicarskoj poslije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio da se u Srebrenici dogodio genocid.

Krivičnu prijavu zbog negiranja genocida u Srebrenici prije pet godina podnio je advokat Emir Kobilić.

Dok se u BiH vodi polemika o izmjenama Krivičnog zakona, kojima je predviđeno i kažnjavanje negiranja genocida, u Švicarskoj je donesena presuda koja je potvrdila presudu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, gdje je utvrđeno da se u Srebrenici dogodio genocid.

Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom.

Izvor: Agencije