Švicarska se sprema za krah eurozone

Thomas Jordan: "Jedna od predviđenih mjera u slučaju kraha eura bila bi i kontrola kapitala." (Reuters)

Švicarska je osnovala radnu grupu koja izrađuje potencijalne mjere za zaštitu ekonomije te zemlje u slučaju raspada eurozone.

“Moramo biti spremni za mogućnost raspada Evropske monetarne unije, iako ja lično ne vjerujem u takav scenario”, izjavio je predsjednik uprave Švicarske nacionalne banke Thomas Jordan.

Radna grupa, kojoj je povjerena izrada mjera ekonomske zaštite, posebnu pažnju poklanja alatkama za održavanje stabilnog kursa švicarskog franka, objavio je belgijski list Libre Belgique.

Kontrola kapitala

Jordan je ocijenio da se kriza eurozone pogoršala tokom posljednjih sedmica, najavljujući tešku predstojeću situaciju.

“Jedna od predviđenih mjera u slučaju kraha eura bila bi i kontrola kapitala, odnosno direktna kontrola prometa kapitala u Švicarskoj”, kazao je on, precizirajući da će ta institucija nastaviti braniti dosadašnji fiksni kurs franka u odnosu na euro.

Uvođenje kontrole ulaska kapitala iznimno je radikalna mjera, koja nije poduzeta u ovoj zemlji još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na taj bi se način pritisak na valutu smanjio, te bi se na umjetan način stvorio balans ponude i potražnje, ali i zaštitio izvoz, odnosno domaća proizvodnja.

Izvor: Agencije