Švicarska, sigurna luka za utajivače poreza

Grnji dom Parlamenta Njemačke odbacio je Sporazum o porezima koji je trebao spriječiti Nijemce da vrše utaju poreza tako što dio svojih sredstava skrivaju u Švicarskoj.

Vladajuća partija Angele Merkel u tom domu više nema većinu, stoga njenom ministru finansija nije preostalo ništa drugo nego da opoziciju zamoli da još jednom razmisli.

Sigurna luka za njemačke utajivače poreza ostaje sigurna, za sada. Gornji dom Parlamenta odbacio je u petak sporazum sa Švicarskom kojim bi se oporezovala sredstva Nijemaca pohranjena u švicarske banke.

‘Boljeg rješenja nema’

Sporazum je odbačen zato što su opozicione stranke u Njemačkoj zauzele stav da bi tako utajivači poreza prošli nekažnjeno.

Ministar finansija Wolfgang Schauble smatra da boljeg rješenja od predloženog sporazuma nema.

“Nećete naći bolje rješenje za prošlost, jer ne možete pretpostaviti da će Švicarci podići garant bankarske privatnosti retrospektivno.”

Odbacivanje sporazuma za Švicarsku ne mijenja ništa posebno. Ne narušava se bankarska tajnost, na osnovu koje je Švicarska i postala sigurna luka.

Tim Guldiman, ambasador Švicarske, kaže: “Švicarska ostaje pri stavu koji je utvrđen dogovorom između Vlade i banaka, a to je da će Švicarska nadzirati oporezivanje imovine. S druge strane, uvijek smo otvoreni za rezgovore sa svojim susjedima za rješavanje postojećih problema.”

Asocijacija švicarsih bankara tvrdi da je Bundestag propustio odličnu priliku za fer rješenje za sve strane.

‘Krivično djelo’

Norbert-Walter Borjans, finansijski ministar njemačke pokrajine North Rhine-Westfalia, iako je priželjkivao sporazum o porezima, smatra da je utaja poreza krivično djelo i prema njemu se treba tako i odnositi.

“Ja želim sporazum. Ne samo bilateralni, ali i to je prvi korak. Treba nam sporazum na evropskom, ako ne i internacionalnom nivou. Pitanje utaje poreza se mora riješiti. Dok god ne bude takvog sporazuma, moramo koristiti dosadašnje metode, odnosno pojedinačne istrage. Isti slučaj je i s narko- kriminalom ili kriminalom vezanim za aktivnosti ekstremno desničarskih organizacija”, rekao je on.

Sporazum o utaji poreza između Njemačke i Švicarske se još uvijek može spasiti ukoliko dođe do dogovora između Dornjeg i Donjeg doma Bundestaga, ali šanse da se to zaista i dogodi veoma su male.

Izvor: Al Jazeera