Švicarska zaplijenila arheološke predmete iz Palmire

Palmira, Arheologija, Arheološki predmet
Kulturna dobra bit će povjerena na čuvanje ženevskom Muzeju za umjetnost i povijest (AP)

Pravosuđe Ženevskog kantona naredilo je zapljenu arheoloških predmeta iz Palmire (Sirija), Jemena i Libije, koji su se čuvali u franko lukama u Ženevi, navodi se u priopćenju objavljenom u petak.

Franko luke su skladišta u kojima se mogu čuvati svakovrsni predmeti bez plaćanja carine i PDV-a.

Oduzeti predmeti bili su uskladišteni od 2009. do 2010, a carinska kontrola u travnju 2013. “pokazala je da su možda nabavljeni nezakonito”, ističe se u priopćenju Ženevskog ministarstva pravosuđa, kako prenosi Hina.

Ured za kulturu u Bernu, kojemu su se carinici obratili početkom 2015. godine, zatražio je ocjenu stručnjaka, koji je potvrdio autentičnost tih predmeta, te je u veljači pokrenut kazneni progon.

Među oduzetim predmetima su Afroditina glava i dva bareljefa s grobnice. Najvjerojatnije datiraju iz 4. i 3. st. poslije Krista.

Tri predmeta su iz Palmire u Siriji, koja je na UNESCO-ovoj listi kulturne baštine. Pet predmeta je iz Jemena i odražavaju povijest kulture juga Arapskog poluotoka.

Čuvanje do povratka u zemlje porijekla

Na kraju, Afroditina glava je iz Libije i svjedoči o helenizaciji sjeverne Afrike, dodaje se iz istog izvora.

Većina predmeta stigla je u Švicarsku iz Katara, a jedan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako navodi Ženevsko ministarstvo pravosuđa, istraga je pokazala da su ta kulturna dobra opljačkana.

Dok se čeka njihov povratak zemljama iz kojih potječu, povjerit će se na čuvanje ženevskom Muzeju za umjetnost i povijest kako bi na kraju bili izloženi javnosti.

Izvor: Agencije