Švicarski franak: Zagreb spremio odgovor Briselu

Vlada Hrvatske pripremila je odgovor na pismo upozorenja Europske komisije o konverziji kredita u švicarskom franku. Tehnički ministar finansija Zdravko Marić, nakon sjednice užeg kabineta u Banskim dvorima, potvrdio je kako će odgovor Vlada usvojiti sutra i potom ga poslati u Brisel.

No, iz Vlade Hrvatske još ne otkrivaju svoje stajalište prema Briselu koji ih je upozorio kako je Zakon o konverziji kredita iz franka u eure retroaktivno svalio sav trošak na banke i ugrozio načelo pravne sigurnosti.

„Vlada će uvijek zauzimati stav koji je u nacionalnim interesima i koji štiti porezne obveznike i državni proračun. To je i u ovom slučaju pisma Europske komisije, pa tako i u svim ostalim odnosima na spomenutu temu“, kaže Marić.

Odgovor će tehnička Vlada objasniti i usvojiti na sutrašnjoj sjednici. Iščekuju to i u udruzi Franak koja je nedavno dobila i svog zastupnika u Saboru. Stav im se pritom nije promijenio.

„Država više bankama ne smije dati niti jedne lipe. Zakon o konverziji jasno propisuje poreznu olakšicu za trošak konverzije i to je sve što one moraju dobiti. Postupak Europske komisije protiv Republike Hrvatske nije toliko opasan koliko je opasna arbitraža u Washingtonu“, navodi Goran Aleksić iz Udruge Franak i dodaje:  „Ako do nje dođe, mi smo nastradali uistinu, ali do nje ne smije doći, ona se mora osporiti. Hrvatska mora izaći iz bilateralnog sporazuma s Austrijom i sa drugim državama, članicama EU.“

Udruga banaka šuti

Arbitražom koju su dvije od osam najavljenih banaka već pokrenule, Hrvatskoj prijeti trošak od milijardu eura. Tehnički ministar financija Marić nije otkrio kako će se država postaviti, hoće li na arbitražu pristati ili je odbiti, te pokušati pregovarati s bankama.

„Ne bih sad u ovom trenu ništa spekulirao i kalkulirao, postoji određeni plan aktivnosti, ali uvijek postoje i određeni alternativni scenariji“, rekao je.

Udruženje banaka o svemu zasad šuti, iz Zagreba javlja novinar Al Jazeere Ivan Vrdoljak.

„Hrvatska udruga banaka slučaj ne želi komentirati dok točno ne vidi što je Hrvatska Vlada odgovorila Europskoj komisiji. Arbitražni spor protiv Hrvatske u Washingtonu dosad su pokrenule dvije banke –  Unicredit Austrija i Zagrebačka banka“, dodaje.

Sporni zakon kojem se banke i Komisija protive – istovremeno je pomogao 58.000 hrvatskih dužnika s kreditom u švicarskom franku.

Izvor: Al Jazeera