Svijet nastavlja trku u naoružanju

Najveći izvoznik naoružanja su Sjedinjene Američke Države (EPA)

Skoro dvije hiljade milijardi dolara godišnje se obrne na tržištu oružjem. Većina svjetskih zemalja izdvaja ogromna budžetska sredstva za kupovinu svih vrsta naoružanja.

Prema podacima Istraživačkog instituta za međunarodni mir u Stockholmu (SIPRI), do kojih je došla agencija Anadolija, najviše novca za naoružanje u 2011. godini su potrošile Sjedinjene Američke Države – 41 % na globalnom nivou.

Slijedi Kina sa 8.2%, zatim Rusija sa 4.1%, Velika Britanija 3.6%, Francuska 3.5%, Japan 3.4%, Saudijska Arabija 2.8%, Indija 2.8%, Njemačka 2.7% i Brazil 1%.

Troškovi za naoružanje na svjetskom nivou su u konstantnom rastu. Dok je 2002. godine u naoružanje utrošeno 1.146 milijardi dolara, 2011. su troškovi za naoružanje iznosili 1.738 milijardi dolara.

SAD su u 2011. na naoružanje potrošile 711 milijardi dolara, dok je ostatak svijeta za iste svrhe potrošio 1.026 milijardi dolara.

Indija najveći uvoznik

Najveći uvoznik naoružanja u svijetu je Indija, a slijede Kina, Južna Koreja i Pakistan.

Najveći izvoznik naoružanja su Sjedinjene Američke Države iz kojih najviše uvoze Južna Koreja, Australija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Izrael.

Velika Britanija najviše od svoga naoružanja izvozi u SAD, Saudijsku Arabiju, Indiju i Čile.

Francuska najviše izvozi u Singapur, Ujedinjene Arapske Emirate, Grčku i Južnu Koreju. Najveći uvoznici naroužanja iz Rusije su Indija, Kina, Alžir i Venecuela.

Njemačka najviše naoružanja izvozi u Grčku, Južnoafričku Republiku, Tursku i Južnu Koreju.

Na nivou regija, u oblasti izdvajanja za naoružanje prva je Sjeverna Amerika koja čini 42.4 posto globalnog tržišta naoružanja, a slijede zapadna i srednja Evropa sa 18.8 posto, Bliski Istok 7.1 posto, Istočna Evropa 4.6 posto, Latinska Amerika 4.2 posto i Afrika sa 2.0 posto.

Pad troškova u Americi i Evropi

Prošle godine zabilježen je pad u troškovima za naoružanje u Sjevernoj i Latinskoj Americi, te zapadnoj i srednjoj Evropi.

U istočnoj Evropi, na Bliskom istoku, Africi, te  zemljama Azije i Okeanije ostvaren je rast u troškovima za naoružanje.

Troškove kupovine naoružanja u Evropi su najviše smanjili Grčka, Španija, Italija, Belgija i Irska, a više novca nego ranije za oružje izdvajaju Azerbejdžan, Švicarska, Norveška i Rusija.

Azerbejdžan je ujedno rekorder po povećanju izdataka za naoružanje jer je povećao troškove nabavke oružja za 89%.

Među zemljama Azije i Okeanije, najveći porast u troškovima za naoružanje zabilježen je u Afganistanu, Indoneziji, Kazahstanu i Maleziji.

Bosna i Hercegovina se nalazi u grupi evropskih zemalja koje su 2011. godine svoje troškove za naoružanje povećali do 10%.

Makedonija, Albanija, Hrvatska i Srbija se nalaze u grupi zemalja koje su smanjile troškove za naoružanje.

Istraživački institut za međunarodni mir u Stockholmu (SIPRI) je nezavisni međunarodni institut posvećen istraživanju globalnih konflikata, naoružanja, kontrole oružja i razoružavanja.

Izvor: Agencije