Svijet oštro osudio nuklearni test Sjeverne Koreje

Zvanični Pjongjang potvrdio je da je uspješno izveo testnu „eksploziju nuklearne bojeve glave“ s ciljem uznemiravanja susjeda i Sjedinjenih Američkih Država”.

Centralni komitet radničke partije Koreje poslao je toplu zahvalnicu nuklearnim naučnicima zbog obavljenog testiranja putem državne televizije.

Posljednje testiranje omogućit će Sjevernoj Koreji da proizvede“ koliko želi, u rasponu od manjih do većih, i bojevih glava različitih diversifikacija i jače razorne moći“ pročitao je prezenter na državnoj televiziji.

Svijet je oštro osudio peti nuklearni pokus Sjeverne Koreje i pozvao je Pjongajng da prestane s provokacijama upozorivši da ih neće tolerisati, javljaju svjetske novinske agencije.

Obama najavio nove sankcije

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da će bilo kakve provokativne akcije Sjeverne Koreje imati “ozbiljne posljedice” nakon što je Pjongjang potvrdio da je proveo svoj peti nuklearni pokus, te je najavio uvođenje novih sankcija.

Po njemu, nuklearno testiranje Sjeverne Koreje predstavlja “ozbiljnu prijetnju” regionalnoj sigurnosti i međunarodnom miru, prenosi Reuters.

“SAD ne prihvataju i nikada neće prihvatiti Sjevernu Koreju kao nuklearnu državu”, naveo je Obama.

Istakao je da će raditi na poduzimanju značajnih koraka, uključijući nove sankcije, kako bi ukazao Sjevernoj Koreji na posljedice njenih nezakonitih i opasnih akcija.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice izvijestila je Obamu u koji se nalazio u avionu Air Force One da je zabilježena seizmička aktivnost nedaleko od sjevernokorejskog područja za nuklearne pokuse, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Obama je ponovio predanost SAD-a sigurnosti svojih saveznica u Aziji i diljem svijeta, rekao je Earnest.

Osude iz Kine i Evrope

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da se “odlučno protivi” posljednjem sjevernokorejskom nuklearnom pokusu i pozvalo je Pjongjang da prestane poduzimati akcije koje pogoršavaju situaciju.

Kina se i dalje drži svog cilja, a to je nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka i podržava šesterostrane nuklearne pregovore za rješavanje tog pitanja, dodaje ministarstvo u kratkom saopštenju.

Francuski predsjednik Franocis Hollande “snažno je osudio” nuklearni pokus i pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da “tu povredu uključi u svoje rezolucije”, saopšteno je iz Elizejske palače.

“Suočena s ovom novom provokacijom nakon što je Vijeće sigurnosti jednoglasno osudilo sjevernokorejsko testno ispaljivanje balističkih raketa u ponedjeljak, međunarodna zajednica se mora ujediniti”, stoji u saopštenju.

Južnokorejska predsjednica Park Geun Hye nazvala je nuklearni pokus Pjongjanga “teškom provokacijom” koja će dovesti do dodatnih međunarodnih sankcija i kazala je da će Seul upotrijebiti sve raspoložive mjere kako bi prisilio Pjongjang da odustane od svoga nuklearnog programa, izvijestila je južnokorejska novinska agencija Yonhap. 

“Pjongjang opasno provocira i jedino je usredotočen na razvoj nuklearnog oružja i raketa. Oni moraju shvatiti da neće imati ništa od takvih napora”, rekao je južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost Cho Tae-yong.

“Strogo upozoravamo Sjevernu Koreju da odmah, u potpunosti, nepovratno i na transparentan način odustane od svojih nuklearnih i raketnih programa”, kazao je Cho.

Seizmička aktivnost

Seizmička aktivnost zabilježena je u petak u području Sjeverne Koreje gdje ta izolirana komunistička zemlja obavlja testiranja nuklearnog oružja, te se vjeruje da je Pjongjang izvršio svoj peti nuklearni pokus, objavili su svjetski mediji.

Američke, evropske i kineske seizmološke službe potvrdile su da se podrhtavanje tla dogodilo u 3 sata po GMT-u na razini zemljine površine. 

Kineski centar za potrese objavio je da se sumnja da je podrhtavanje tla izazvala eksplozija.

Južnokorejski dužnosnik kazao je da se vjeruje da je riječ o nuklearnom pokusu, te dodao da je sazvana sjednica južnokorejskog vijeća nacionalne sigurnosti, objavila je agencija Yonhap.

Prosvjed upućen Pjongjangu

Japanski premijer Shinzo Abe kazao je da se sjevernokorejski nuklearni pokusi ne mogu tolerirati. Japansko ministarstvo vanjskih poslova uložilo je formalan prosvjed Pjongjangu, a vojska je poslala dva aviona da izmjere radijaciju, prenosi Reuters.

Agencija Yonhap je javila da seizmički događaj magnitude 5,3 stepeni sugerira da je eksplodirala nuklearna bomba od 10 kilotona, što bi bila najsnažnija nuklearna bomba koju je Sjeverna Koreja ikad proizvela.

Jeffrey Lewis iz kalifornijskog Instituta za međunarodna studije Middlebury rekao je da seizmički podaci sugeriraju eksploziju od 20 do 30 kilotona, što bi bila snažnija bomba od one bačene na Hirošimu na kraju Drugog svjetskog rata.

“To je najsnažniji pokus Sjeverne Koreje dosad, 20-30 kt, najmanje. Ovo nije sretan dan. Važno je da im je ovo već peti pokus, pa sada imaju dosta iskustva s nuklearnim pokusima. Oni više nisu zaostala zemlja”, rekao je Lewis.

Neprekidne provokacije

Američko nacionalno vijeće sigurnosti objavilo je da je “svjesno seizmičke aktivnosti na Korejskom poluotoku u blizini mjesta na kojemu Sjeverna Koreja obavlja nuklearne pokuse”.

“Pratimo događaje i nastavljamo procjenjivati stanje u koordinaciji s našim regionalnim partnerima”, objavilo je Vijeće.

Posljednjih dana satelitske snimke pokazale su pojačanu aktivnost na sjevernokorejskom lokalitetu za podzemne nuklearne pokuse Punggye-ri, gdje su obavljena sva sjevernokorejska nuklearna testiranja od prvog pokusa izvedenog 2006.

Napetosti su pojačane od januara, kad je Pjongjang obavio svoj četvrti nuklearni pokus, što je natjeralo Vijeće sigurnosti UN-a na jačanje međunarodnih sankcija protiv Sjeverne Koreje.

Vijeće je ponovno osudilo Sjevernu Koreju u utorak, dan nakon što je u Japansko more ispalila tri balistička projektila, u vrijeme održavanja sammita G20 u kineskom gradu Hangzhouu.

Izvor: Al Jazeera i agencije