Svijet osuđuje bombaške napade u Istanbulu

 

Visoki politički zvaničnici širom svijeta osudili su sinoćnje bombaške napade u Istanbulu u kojima je ubijeno 29 osoba, dok je 166 ranjeno.

 

Bijela kuća “najoštrije je osudila napad” obećavajući solidarnost sa Turskom.

“Naše misle i molitve su uz žrtve, njihove porodice i najmilije, kao i uz cijeli narod Turske”, napisao je u izjavi glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Ned Price.

“Stojimo uz Tursku, našeg saveznika u NATO-u, protiv svih terorista koji prijete Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, globalnom miru i stabilnosti”.

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz oglasio se putem društvenih mreža rekavši kako su “njegove misli i solidarnost sa turskim građanima i porodicama žrtava u napadu u Istanbulu”.

Glasnogovornik generalnog sekretara Vijeća Evrope Daniel Holtgen izjavio je da Ankara ima podršku u Evropi.

“Turska može očekivati solidarnost i podršku evropske vlade nakon terorističkog napada”, istakao je Holtgen.

Užasni čin terora

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg također je osudio napad nazivajući ga “užasnim činom terora”.

On je naglasio kako se NATO ujedinjeno solidariše sa Turskom.

“I dalje ostajemo odlučni da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima”, istakao je Stoltenberg.

Velika Britanija posvećena je saradnji sa Turskom u borbi protiv terorizma, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson.

Solidarnost sa žrtvama izrazio je i generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon.

“Nadam se da će se počinioci ovog terorističkog akta brzo idenfitikovati i privesti pravdi”, rekao je generalni sekretar UN-a.

Predsjednik Pakistana Mamnoon Hussain rekao je da teroristički napadi ne mogu uzdrmati odlučnost Turske, njene vlade i naroda u borbi protiv terorizma.

Napad je osudio i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev koji je pozvao na borbu protiv svih oblika terorizma.

UEFA izrazila saučešće

Na Twitteru se, povodom sinoćnjih terorističkih napada u Istanbulu, oglasila se Evropska fudbalska federacija (UEFA) izrazivši svoju podršku Turskoj fudbalskoj federaciji i klubovima Besiktas i Bursaspor.

“UEFA izražava svoje najdublje saučešće porodicama žrtava”.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Turske, dva odvojena bombaška napada sinoć u istanbulskoj četvrti Besiktas, u blizini stadiona Vodafone Arena, za cilj su imala policijske službenike.

Najprije je došlo do eksplozije automobila, nakon čega je uslijedio samoubilački bombaški napad, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

U okviru istrage uhapšeno je deset osoba.

Turska je danas objavila jednodnevnu žalost. Premijer Turske Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja, prenosi AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije