Svijet osuđuje napade u Istanbulu

Svjetski čelnici snažno su osudili napade na istanbulski aerodrom Ataturk, u kojima je ubijena 41 osoba, a povrijeđeno gotovo 240 ljudi u utorak navečer te poslali poruke saučešća i solidarnosti Turskoj, javljaju agencije.

“Snažno osuđujem užasavajuće napade na istanbulski aerodrom Ataturk. Moje su misli s porodicama žrtava, onima koji su povrijeđeni i turskim narodom”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Nema opravdanja za terorizam. NATO saveznice izražavaju solidarnost s Turskom, ujedinjene u odlučnosti da se borimo protiv terorizma u svim njegovim oblicima”, istakao je.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozvao je na jačanje saradnje u borbi protiv terorizma. On je rekao da “čvrsto stoji uz Tursku”.

Svijet stoji uz turski narod

Američki predsjednik Barack Obama je poručio: “Naše najdublje saučešće porodicama i voljenima ubijenih, a povrijeđenima želimo brzi oporavak. Ostajemo čvrsti u našoj podršci Turskoj, našoj saveznici u NATO-u i partneru zajedno sa svim našim prijateljima i saveznicima širom svijeta dok se nastavljamo suočavati s prijetnjom terorizma”.

“Želim reći turskom narodu da se smatramo ujedinjeni s njima u borbi protiv terora”, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Francuski predsjednik Franocis Hollande također je snažno osudio napade, a pridružio mu se i premijer Manuel Valls.

“Želim snažno osuditi taj napad”, rekao je Hollande. “Mi moramo djelovati, to radimo i u Evropi i Francuskoj, i koordinirati naše službe sigurnosti te provesti potrebne akcije protiv terorizma…”

Belgijski premijer Charles Michel objavio je poruku na Twitteru: “Podli teroristički napad. Stojimo uz turski narod.”

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk usredotočio se na žrtve i njihove porodice.

“Dopustite da izrazim svoje najdublje saučešće porodicama i voljenima žrtava napada na Aerodormu Ataturk u Istanbulu. U ovakvim trenucima trebamo svi biti ujedinjeni”, kazao je.

“Terorizam neće prevladati”, poručio je na Twitteru Paul Ryan, predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Pakistanski premijer Nawaz Sharif, koji se oporavlja u Londonu od operacije srca, također je snažno osudio trostruki napad na istanbulskom aerodromu.

Turski premijer Binali Yildirim je rekao da postoje “inicijalni dokazi da iza napada stoji grupa ISIL”. 

Aerodrom Ataturk je jutros ponovo otvoren za letove, ali je jedna trećina letova otkazana, a mnogi kasne. 

Izvor: Agencije