Svijet zgrožen seksualnim nasiljem u Egiptu

Aktivisti navode kako Sisi ne čini dovoljno da zaustavi zlostavljanje žena (EPA)

Videosnimak žene koju grupa muškaraca seksualno zlostavlja tokom slavlja nakon inauguracije novog egipatskog predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija znak je ”epidemije nasilja”, kažu egipatski aktivisti, ali smatraju da će biti teško zaustaviti takve napade.

Egipatska policija uhapsila je sedmoricu muškaraca osumnjičenih da su seksualno zlostavljali ženu i skinuli je golu tokom slavlja na kairskom trgu Tahrir u nedjelju nakon predsjedničke inauguracije.

Uhapšeni su nakon što je na društvenim mrežama objavljen videosnimak koji pokazuje kako tokom noći golu ženu vuku kroz veliku grupu ljudi prema kolima hitne pomoći.

Izvinjenje žrtvi

Predsjednik Egipta Abdel Fattah Al-Sisi u srijedu se izvinio jednoj od žrtava seksualnog zlostavljanja, koju je posjetio u bolnici.

U videosnimku emitovanom na državnoj televiziji, Sisi je prikazan kako se izvinjava toj ženi, kao i drugim Egipćankama, žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Obećao je da će primijeniti oštrije mjere protiv ovog zločina.

U saopštenju predsjednikove kancelarije navodi se da će u Egiptu biti formirana komisija vladinih zvaničnika, te muslimanskih i hrišćanskih vjerskih vođa, koja će raditi na strategiji suzbijanja seksualnog nasilja.

Snimak je izazvao oštre osude javnosti u Egiptu i širom svijeta.

”Likvidirajte ih!”, pisalo je na naslovnoj strani provladinog lista Al-Watan.

”Seksualno zlostavljanje i silovanje koje čine bande su sada dio realnosti. Koliko daleko će ovo ići? Ovo je seksualni terorizam”, rekla je Zeinab Sabet, aktivistkinja grupe “Dostojanstvo bez granica”, koja se bori protiv seksualnog nasilja.

”Ovo se dešava od 2012… Činjenica da se ponovilo u nedjelju pokazuje da vlasti baš briga za nas”, rekla je za AFP.

Zvanični Washington saopštio je da je ”šokiran i zgrožen užasnim videosnimkom” i pozvao predsjednika Abdul-Fattaha al-Sisija da djeluje.

”Pozivamo Vladu da ispuni obećanje da će učiniti sve što je potrebno kako bi suzbila seksualno uznemiravanje i provela novi zakon kojim će osuđeni napadači biti kažnjeni”, kazala je portparolka State Departmenta Jen Psaki.

Aktivisti kažu da je prošle sedmice, tokom slavlja nakon Sisijeve izborne pobjede, zabilježeno najmanje devet slučajeva seksualnog zlostavljanja.

Iz Državnog tužilaštva je saopšteno da je grupa muškaraca ženi skinula odjeću, posula je vrelom vodom, a zatim zlostavljala njenu kćerku. Muškarci su uhapšeni.

Ranije ove sedmice, vlasti su saopštile da je policija uhapsila sedmoricu muškaraca osumnjičenih za seksualno zlostavljanje žena tokom slavlja nakon Sisijeve pobjede.

Alarmatan nivo nasilja

Grupa 25 egipatskih organizacija za zaštitu ljudskih prava saopštila je da novi zakon kojim je seksualno zlostavljanje kažnjivo zatvorom, ne ide dovoljno daleko.

”Država nije u stanju da se bori protiv takvih zločina bez sveobuhvatne strategije”, navele su organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Human Rights Watch u utorak je objavio izvještaj u kojem se navodi da su Egipćanke suočene s ”endemskim nivoom” seksualnog nasilja.

Također, navodi da vlasti nisu učinile dovoljno kako bi istražile ili zaustavile nasilje nad ženama ili, pak,  izvele odgovorne pred lice pravde.

Ujedinjene nacije navele su u studiji 2013. da je devet od deset Egipćanki seksualno zlostavljano.

Problem se pogoršao otkako je 2011. svrgnut dugogodišnji predsjednik Hosni Mubarak.

Grupe mušaraca često napadaju žene tokom mitinga na trgu Tahrir, centru demonstracija.

Aktivisti kažu da je između novembra 2012. i juna 2013, tokom demonstracija u Kairu, prijavljeno 250 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja ili silovanja oružjem.

Testovi nevinosti

Aktivisti sumnjaju da Sisijev režim može zaustaviti napade.

”Tokom predizborne kampanje, Sisijevi komentari o položaju žena bili su apsurdni i neodređeni”, rekao je Fathi Farid iz organizacije za borbu protiv seksualnog nasilja.

”Nije govorio o kontroverznim pitanjima. Nije govorio o političkom, ekonomskom ili socijalnom osnaživanju žena.”

Početkom 2011. Sisi, tadašnji šef vojne obavještajne službe, priznao je Amnesty Internationalu da su žene koje su pritvorene tokom demonstracija bile prisilno podvrgnute ”testovima nevinosti”.

”Rekao je da su testovi nevinosti rađeni kako bi se vojska zaštitila od mogućih navoda o silovanju, te dodao da vojska više ne namjerava pritvarati žene”, izvijestio je tada Amnesty.

Aktivisti vjeruju kako Sisiju nije prioritet da zaustavi seksualno nasilje.

”Ne mogu vjerovati predsjedniku koji je u martu 2011. opravdavao testove nevinosti”, rekao je aktivista Sabet.

”Mislim da prava žena ili zaustavljanje grupnog seksualnog zlostavljanja i silovanja nisu dio njegovih planova.”

Izvor: Agencije