Svinjske glave na gradilištu džamije

Džamija, odnosno Islamski kulturni centar u Grazu prostire se na 12.000 metara kvadratnih (Anadolija)

Na mjestu gdje se gradi džamija u sklopu Islamskog kulturnog centra u Grazu postavljene su dvije svinjske glave, a minaret je poprskan krvlju ovih životinja. 

Glasnogovornik Islamskog kulturnog centra u Grazu Aldin Bektaš za Anadoliju je izjavio kako su tri nepoznate osobe sinoć kasno ušle na gradilište džamije te ostavili dvije svinjske glave.

Kazao je da je o ovom slučaj odmah obavještena austrijska policija, te potvrdio da je jedna osoba privedena.

“Ovaj napad nije samo napad na našu džamiju nego na cijelu zajednicu, njene članove i slobodu vjeroispovijesti”, stoji na Facebook stranici Centra te se dodaje da se radi o “ekstremističkom napadu”.

Na osnovu svjedočenja prolaznika, policija je privela 46-godišnjeg čovjeka, a istraga o ovom incidentu je u toku. 

Ekstremni desničari

“Postavio je svinjeće glave na mjesto izgradnje i razmazao krv po minaretu”, rekao je glasnogovornik policije Leo Josephus.

Prema riječima Bektaša, predstavnici islamske zajednice imaju vrlo dobre odnose sa austrijskim društvom i institucijama ove zemlje.

“Jedino su ekstremni desničari bili protiv izgradnje džamije. Šokirani smo jer su na gradilištu ostavljene svinjske glave”, kazao je Bektaš.

On je osudio ovaj čin te poručio kako počinioci trebaju biti kažnjeni. 

Džamija, odnosno Islamski kulturni centar u Grazu prostire se na 12.000 metara kvadratnih.

Džamija će imati minaret visoku 22 metra, a to će ujedno biti i treća džamija sa minaretom u Austriji. Pored Graza, takve džamije se nalaze u Beču i Innsbrucku. 

Izvor: Agencije