Svjedočenja iz Tunisa: Napadač je trčao za ljudima i pucao

Grupa od 60 turista iz Srbije koji su ljetovali u Tunisu sletjela je u nedjelju nešto prije 12:00 sati na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”.

Turisti su doputovali iz Monastira avionom kompanije Air Serbia Boing 737, koji je poslala Vlada Srbije.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Srbije Dragan Momčilović rekao je kako su iz Tunisa došli svi koji su željeli iz tri hotela koji su bili najugroženiji, podsjetivši da u toj sjevernoafričkoj državi boravi više stotina turista iz Srbije.

“Nemamo preporuku da li da ostanu li ne. Čekamo razvoj situacije, kao i druge zemlje, Velika Britanija, Francuska… koje sve imaju dosta turista i one prate situaciju. Znamo iz bezbednih struktura u Tunisu da je situacija stabilizovana i da se stanje normalizuje”, kazao je Momčilović novinarima na aerodromu, prenosi agencija Tanjug.

On je rekao kako je Ministarstvo vanjskih poslova odmah po odluci Vlade poslalo ambasadora Srbije u Tunisu Nikolu Lukića na mjesto dešavanja, gdje je obišao sva tri hotela i dva dana bio s putnicima iz Srbije.

Ambasador je smirio situaciju, a turistima je omogućeno da se ukrcaju u avion bez kakvih problema, istakao je Momčilović.

Jedan od turista koji je bio svjedok napada Veroljub Dugalić kaže kako je imao tu nesreću da bude u moru i gleda šta se dešava, jer je hotel Pal Marina u kome je odsjeo 50 metara od mjesta gdje se dogodio masakr.

“Gledate to u nekim televizijskim emisijama. Kada se to dogodi negde, ne dotiče vas, nemate taj osećaj, a onda kada gledate to uživo… Teško je opisati čoveka koji bezočno trči za ljudima koji panično beže, on menja okvir. Panika, vrisak…”, objašnjava Dugalić.

Šok i beznađe

Kako kaže, teško je reći koliko je sve trajalo, napadač je jurio za turistima, pucajući, oni su padali… Prema njegovim riječima, nekoliko minuta je bilo pucnjave na plaži, a onda u unutrašnjosti hotela.

Neki su se sakrili u bazenima koji vuku čamci. Jedan od napadača je skočio tu i pucao.

Objašnjava da je poslije prvog pucnja ostao u vodi dok nije utihnulo, a da je onda s policajcem iz Srbije pomogao turistima iz Njemačke da doplivaju do obale, jer su bili u šoku.

“Teško je opisati kako se osećam, beznađe, šok kada vidite nekog monstruma koji ubija ljude koji mu ništa u životu nisu uradili”, rekao je Dugalić.

Jelena Stojanović, koja je u Tunisu ljetovala s majkom i sinom, kaže da je sjedila na ležaljkama kada se začuo prvi rafal, koji je izgledao kao vatromet i kao da se ništa ozbiljno ne dešava.

“Svi su se podigli na ležaljkama sa osmehom, međutim, kada se začuo drugi rafal, onda smo shvatili da je nešto ozbiljno i krenuli smo da uzmemo svoju decu. Narod sa plaže počeo je da hrli u dvorište hotela. Pošla sam po dete, koje se nalazilo sa ostalom decom na animaciji”, prepričava Stojanović, dodajući da je animator poveo djecu koja su trčala i vrištala.

Polaganje cvijeća

Prema njenim riječima, došlo je do gužve, ljudi su preskakali ležaljke i gazili jedni druge, jer je nastavljeno s rafalima.

“Ušli smo u hotelsku zgradu kada su se začule dve detonacije, a nakon svega smo otišli u sobe, gde smo sa terasa mogli da vidimo kako policija iznosi tela poginulih turista u kupaćim kostimima prekrivenim peškirima”, objašnjava Stojanović.

Kaže da je hotel u kome se dogodio masakr poznat po tome što u njemu odsjedaju Englezi i Nijemci.

“Bili smo razočarani i verovali smo da će biti bolje obezbeđenje… I u hotelima, i uopšte na plažama, nakon napada u muzeju u Tunisu”, ističe Stojanović, dodajući da su u subotu mladi Tunisa preko društvenih mreža organizirali skup, tokom koga je položeno cvijeće i odana počast onima koji su izginuli.

Na aerodromu u Beogradu su bili i predstavnici turističke inspekcije, koji su rekli da je, po podacima po kojima trenutno raspolažu, najveći broj turista koji su u Tunis otišli preko agencija Nomad i Sanline.

U terorističkom napadu prije dva dana na plaži u ljetovalištu Sousse u Tunisu ubijeno je 37 stranih turista.

Izvor: Agencije