Svjedoci: Vrisak i pucnji u kući Pistoriusa

Drugog dana saslušanja južnoafričkog paraolimpijca Oscara Pistoriusa, optuženog za ubistvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, Tužilaštvo je pokušalo pobiti njegovu tezu da je to bio nesretan slučaj.

Reporterka Al Jazeere Tania Page javila je iz Pretorije kako je i drugog dana u sudnici bilo dramatično.

“Veći dio jutra država je iznosila prikaz događaja kako ga vidi policija. Kažu da imaju dva svjedoka, jedan je čuo dvije serije pucnjeva, u razmaku od 17 minuta, a drugi svjedok je čuo prepirku dugu sat vremena i pucanj koji je pratio ženski vrisak”, izvijestila je Page.

“Policija je opisala kako su se prema njima razvijali događaji u spavaćoj sobi i kupatilu. Rekli su da je Oscar Pistorius nosio svoje protetske noge kad je prošao kroz hodnik u kupatilo i pucao na Reevu Steenkamp kroz zaključana vrata kupatila, s udaljenosti od samo metar i po. Kažu kako je dokaz da je nosio proteze to što su rupe od metaka u gornjem dijelu vrata kupatila i da su usmjerene ka dolje”, javila je naša reporterka.

Municija bez dozvole

Odbrana tvrdi da Pistorius nije nosio svoje protetske noge i da je pucao na, kako je mislio, provalnika i to iz hodnika, a ne iz kupatila, kako to tvrdi policija.

“Drugi elementi na koje je odbrana bacila sumnju jeste tvrdnja policije da je našla testosteron u špricama u kući. Odbrana smatra da to nije testosteron, nego potpuno legalni biljni lijek.”, javila je Page.

“Policija kaže da je našla municiju bez dozvole koja pripada Pistoriusu, a odbrana tvrdi da ona ne pripada njemu, već njegovom ocu. Također, policija tvrdi da Pistorius nije nazvao hitnu službu, a argument odbrane je da se policija potrudila provjeriti sve zapise poziva s mobitela i telefona u kući, kako bi otkrila da on, zapravo, jeste uputio poziv hitnoj pomoći.

Page je kazala kako će u četvrtak biti izneseno još mnogo dokaza kad Tužilaštvo i odbrana budu iznosili svoje završne argumente.

Izvor: Al Jazeera