Svjedok: Na čelu ‘Crvenih beretki’ bili su Simatović i Stanišić

Prvostepenom presudom 2013. godine Stanišić i Simatović oslobođeni su odgovornosti za ratne zločine (EPA)

U nastavku haškog procesa za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini bivši pripadnik “Crvenih beretki” posvjedočio je da je “glavni komandant” te postrojbe 1995. bio Franko Simatović, a “šef” Jovica Stanišić.

Zaštićeni svjedok, koji je svjedočio pod oznakom RFJ-150, izjavio je da se “Crvenim beretkama” ili “Frenkijevcima”, kako su se sami nazivali, pridružio polovicom 1995., kad je imao 18 godina.

Na pitanje po kome se postrojba nazivala “Frenkijevci” svjedok je odgovorio: “Po našem komandantu u to vreme, Frenkiju Simatoviću.”

Miloševićeva ‘otvorena vrata’

Svjedok RFJ-150 precizirao je da je iznad Simatovića u zapovjednom lancu bio “načelnik Službe državne bezbednosti Jovica Stanišić”, prenosi Balkanska istraživačka mreža.

Prema svjedokovim riječima, Simatović je njemu i drugim pripadnicima postojbe tokom obuke održao “motivacioni govor” u jednoj bazi.

“Pitao je: ‘Ko je od vas spreman da sad pođe u akciju, a da zna da se neće vratiti?’ Skoro svi smo ustali. Rekao je da naša jedinica sve zadatke mora izvršavati, bilo u Srbiji ili van nje, ali i da su nam vrata predsednika Slobodana Miloševića uvek otvorena”, opisao je RFJ-150.

Upitan kako je shvatio Simatovićeve riječi o Miloševićevim “otvorenim vratima”, svjedok je rekao kako je to značilo “da će biti obezbeđeni svim što im treba da jedinica bude efikasna”.

Kao jednog od viših instruktora čiju je obuku prošao na jednoj od pet lokacija, koga nije javno imenovao, svjedok je naveo Zvezdana Jovanovića, kasnije osuđenog na 40 godina zatvora za ubojstvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Jovanović trenutno služi kaznu.

Robijaše slali na ratište

Prema svjedokovu iskazu, Jovanović je nadgledao obuku za “tihe likvidacije” neprijatelja, za što je bio “isključivo zadužen”.

RFJ-150 opisao je Jovanovića kao “izuzetno spremnog, najspremnijeg”, rekavši da je “često dolazio u kamp, obavljao smotre i primao raporte od instruktora”.

Svjedok je kazao i da “Crvene beretke” nisu prošle nikakvu obuku za postupanje sa zarobljenicima.

Opisao je, međutim, kako je u jednom logoru u šumi, pokraj šatora “Crvenih beretki”, vidio 30-ak zatvorenika iz Srbije, kojima je bilo “ponuđeno da im se umanje kazne ako odu na ratište”.

“Rekli su, neki od njih: ‘U našem šatoru ima skoro 300 godina robije'”, prisjetio se svjedok.

Nakon što mu je predočeno da u njegovom osobnom kartonu u SDB-u Srbije piše da je 1995. i 1996. bio raspoređen na rad u Sremskoj Mitrovici, RFJ-150 rekao da je “nikada nije bio u Sremskoj Mitrovici” te da je to vrijeme proveo u pet logora “Crvenih beretki”.

‘Ova jedinica je bila tabu tema’

Upitan zašto je SDB Srbije prikrivao gdje je bio, svjedok je odgovorio da “ne zna zašto je SDB želeo to da prikrije”.

“Od nas je, međutim, od prvog dana traženo da ništa ne pričamo o jedinici. To je bila tabu tema”, prisjetio se on.

Unakrsno ispitivanje svjedoka RFJ-150 zakazano je za srijedu, javlja BIRN.

Izvor: Agencije