Svjedoku pozlilo na suđenju Haradinaju

Prvostepenom presudom, Ramush Haradinaj je oslobođen krivice (EPA)

U Haškom tribunalu je prekinuto ročište na suđenju nekadašnjem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju, jer je zaštićenom svjedoku 81 pozlilo, a nastavak se očekuje u utorak, ukoliko svjedoku bude bolje.

Na suđenju Haradinaju, koji je optužen za ubistva, mučenje i okrutno postupanje prema Srbima, Romima i Albancima u Jablanici, svjedok 81 je izjavio da je u zarobljeništvu OVK-a, u selu Jablanica u ljeto 1998. godine, vidio sedam osoba, koje su, prema optužnici, kasnije ubijene.

Svjedok 81 nije nastavio iskaz, jer mu je u prvoj pauzi pozlilo, kako se moglo zaključiti iz objašnjenja predsjedavajućeg sudije Bakone Molotoa.

Uz Haradinaja, optuženi su i tadašnji komandant baze u Jablanici Lah Brahimaj i vođa specijalne jedinice OVK-a Idriz Balaj.

Svjedok 81 je u prvom dijelu iskaza rekao da je, kao pripadnik OVK-a, bio upućen “na ispomoć” u bazu OVK-a u Jablanici kod Dečana.

Njega i još nekoliko “vojnika” primila je osoba koja se predstavila kao “Madžup”, a za koju je kasnije saznao da je Brahimaj.

Zatvoreni u podrumu

“Madžup nas je odveo u podrum i u jednoj prostoriji, gdje je bilo 20 do 30 centimetara vode, vidio sam šestero-sedmero ljudi. Bila su dva mlada Roma, jedan Srbin, dvije žene i dvojica starijih muškaraca, nisam znao koje su vjeroispovesti… Bili su vezani, nisu bili u najboljem stanju, imali su modrice”, ispričao je svjedok.

Prema riječima svjedoka, Brahimaj je mladog Srbina ispitivao u prostoriji iznad podruma.

“Pitao ga je gdje su policija i vojska i njihovi punktovi. Ispitivanje je trajalo pola sata – 45 minuta… Potom smo izašli u dvorište, a Brahima je naredio da dovedu i dva mlada Roma”, ispričao je svjedok 81.

Zatim je uslijedila redovna pauza u zasjedanju, poslije koje se svjedok nije vratio u sudnicu, a nastavak suđenja je odgođen za utorak.

Kao žrtve iz logora Jablanica, u optužnici su navedeni Ivan Zarić i Agron Berisha i Burim Bejta, romske nacionalnosti, koje je OVK privela 19. maja 1998. godine.

Oni su u logoru prebijeni i mučeni, a Baljaj je, prema optužnici, Zariću odsjekao uho.

Trećeoptuženi Brahimaj je zatim, u prisustvu Haradinaja, naredio da trojica civila budu pogubljena, poslije čega ih je Baljaj odveo s pripadnicima svoje jedinice “Crni orlovi”.

Tijela Zarića, Berishe i Bejte nisu nađena.

Dva ključna svjedoka

Usvajajući žalbu Tužilaštva na prvostepenu presudu, izrečenu u aprilu 2008. godine, Apelaciono vijeće ICTY-a naložilo je krajem jula 2010. godine da se suđenje Haradinaju i saoptuženima Balaju i Brahimaju ponovi po šest od 37 tačaka prvobitne optužnice.

Prvostepenom presudom, Haradinaj i drugooptuženi Balaj bili su oslobođeni krivice za zločine počinjene nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Dečana 1998. godine.

Trećeoptuženi Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK-a u selu Jablanica.

Djelimično ponavljanje suđenja Žalbeno vijeće ICTY-a naložilo je zato što u prvom procesu nisu saslušana dva ključna svjedoka, bivši pripadnici OVK-a, koji su odbili svjedočiti jer su bili “uznemiravani” i “zastrašeni”.

Na zastrašivanje i uznemiravanje svjedoka na Kosovu ukazalo je i sudsko vijeće u prvostepenoj presudi, u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali da nije dokazana krivica Haradinaja i Balaja.

Izvor: Agencije