Svjetska banka: Sporiji rast privrede u jugoistočnoj Evropi

Ron Hood (desno) u Beogradu: Neophodan je fiskalni oprez

Svjetska banka objavila je prvi izvještaj o stanju ekonomije u jugoistočnoj Evropi i utjecaju koji kriza u eurozoni ima na zemlje regije.

Kada je riječ o bruto društvenom proizvodu, Albanija ima rast od tri posto, dok podataka o stopi nezaposlenih nema.

Bosna i Hercegovina bilježi rast BDP-a od dva posto uz gotovo 28 posto nezaposlenih.

Rast bruto društvenog proizvoda u Crnoj Gori je 2,9 uz stopu nezaposlenih od 20 posto.

Prvi izvještaj

Najveći rast bruto društvenog proizvoda bilježi Kosovo sa 5,3 posto, dok podaci o broju nezaposlenih nisu dostupni.

Rast BDP-a u Makedonija je tri posto, a stopa nezaposlenosti najviša u regiji – gotovo trećina stanovništva je bez posla.

U Srbiji rast bruto društvenog proizvoda od dva posto prati skoro 23 posto nezaposlenih.

Prosječan rast BDP-a u regiji je 2,5 posto.

Ovaj prvi izvještaj Svjetske banke o utjecajima evropske krize na regiju jugoistočne Evrope video linkom je predstavljen u Beogradu. Istraživanjem su obuhvaćene Srbija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Albanija i Makedonija.

Bez obzira na krizu u svijetu i Evropi, koja će se preliti i na ove zemlje, dugoročni model rasta za regiju i dalje su eurointegracije.

U ovoj i narednoj godini prognozira se i sporiji rast privrede za zemlje jugoistočne Evrope.

Glavni ekonomista Svjetske banke za Zapadni Balkan Ron Hood predstavio je svoje viđenje ekonomske situacije u regionu. On prognozira spor rast privrede i zato savjetuje:

„Neophodan je fiskalni oprez. Postoji značajan rizik za napredovanje i rast ukoliko se situacija u Evropi prenese ovdje. Imajte u vidu i finansiranje će biti teško za zemlje kojim je finansiranje neophodno.“ 

Osnovni model

Hood smatra da, bez obzira na aktuelnu krizu, region treba ići u istom pravcu. Kako kaže, svako sam odlučuje, ali on savjetuje da je osnovni model rasta za ovaj region i dublja integacija u EU.

„Mi uvozimo krizu iz ostatka svijeta, pogotovo iz Evrope. Ali to ne znači da se ne trebaju napraviti koraci da se od toga zaštitimo. Fiskalni deficit, javni, spoljni dug, o tome treba voditi računa“, kazao je Hood.

Ekonomski savjetnik Svjetske banke za BiH Damir Ćosić kazao je za Al Jazeeru kako se očekuje manja stopa rasta BDP-a, ali da će ona zavisiti od cjelokupne situacije koja će se odraziti na ovaj region.

Izvor: Al Jazeera