Svjetska banka ukida 500 radnih mjesta

Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim uputio je poruku zaposlenim (EPA)

Svjetska banka najavila je da će u iduće tri godine, kao dio širokog restrukturiranja s ciljem postizanja veće efikasnosti, ukinuti 500 radnih mjesta, što je izazvalo revolt zaposlenika, prenosi Hina.

U prvoj velikoj reorganizaciji SB-a od 1996. godine, koja bi trebala uroditi smanjenjem njenog budžeta za 400 miliona dolara, povećanjem konkurentnosti i pojačanim kreditiranjem zemalja u razvoju, ukinuto bi bilo blizu 11 posto od ukupno 4.500 radnih mjesta u finansijskom, istraživačkom, sigurnosnom i odjeljenju ljudskih resursa, koji čine približno četvrtinu ukupno zaposlenih u Banci.

Neki od tih 500 zaposlenika koji bi dobili otkaz mogu se prijaviti za poslove u drugim odjeljenjima, u kojima će u idućem periodu biti zaposleno između 230 i 250 osoba, poručila je Svjetska banka, koja pruža finansijsku i tehničku pomoć zemljama u razvoju.

Na kraju će bez posla ostati blizu 250 radnika, rekao je predsjednik SB-a Jim Yong Kim u poruci zaposlenicima.

Radnici kritizirali poslovodstvo

Otpuštanja o kojima se već dugo nagađa, zajedno sa smanjenjem budžeta i unutrašnjom reorganizacijom, izazvala su protest zaposlenika, ali i strahovanja poslovodstva od šireg revolta u vrijeme kada se ta finansijska institucija bori s nizom globalnih izazova i kada nastoji ojačati svoj značaj.

Gotovo 300 zaposlenika koji su se okupili na sastanku u sjedištu SB-a u Washingtonu nakon najave reorganizacije poručilo je poslovodstvu da se previše fokusiralo na manje rezove budžeta, kao što su dodaci za obroke i parkiranje, umjesto na značajne promjene u kvalitetu i efikasnosti projekata i kreditiranja.

Razljutilo ih je i saznanje da je glavni finansijski direktor SB-a Bertrand Badre, koji je i zadužen za smanjenje troškova, ove godine dobio bonus od 94.000 dolara.

Izvor: Agencije