Svjetske sile osudile nuklearnu probu

Sjeverna Koreja je uspješno detonirala manju nuklearni napravu na sjeveroistoku zemlje, objavili su sjevernokorejski državni mediji.

Zvanični mediji su rekli da je test proveden u sigurnim uvjetima, te da je njegov cilj “nečuveno” američko neprijateljstvo, koje “nasilno” potkopava mirno i suvereno pravo Sjeverne Koreje da lansira satelite.

Ovakvo saopćenje došlo je nakon što je u utorak Američka geološka služba istraživanja u ovoj zemlji zabilježila seizmičku aktivnost i izmjerila potres jačine 4,9 stepeni. 

U Sjevernoj Koreji potresi nisu uobičajeni, a Američka geološka služba izvijestila je da je epicentar potresa na sjeveru zemlje, blizu mjesta za koje se zna da se ondje obavljaju nuklearne probe.

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je osudilo treću nuklearnu probu Sjeverne Koreje i najavio dodatnu akciju protiv Pjongjanga, saopćeno je u sjedištu UN-a.

“Članice Vijeća sigurnosti UN-a snažno su osudile ovaj test, koji predstavlja ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, saopćio je južnokorejski ministar vanjskih poslova Kim Sung Hwan, čija zemlja predsjedava ovim tijelom UN-a u februaru. 

On je dodao da će Vijeća sigurnosti sada razmotriti “odgovarajuće mjere”, prenio je Reuters. 

Nakon što je Vijeće sigurnosti izglasalo veće sankcije Pjongjangu prošlog mjeseca kao odgovor na lansiranje rakete u decembru, Sjever je upozorio SAD da je spreman izvesti nuklearni test.

Zajedljive najave

“Sjevernokorejske najave su postale veoma zajedljive”, rekao je novinar Al Jazeere Harry Fawcett, koji izvještava iz Seula.

“Rekli su da će izvesti lansiranje rakete, lansiranje satelita, testiranje projektila i ključno – nuklearni test na višem nivou, sve ovo što su rekli moglo bi biti ciljano na SAD”, kazao je naš reporter.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon osudio je test, rekavši da je “za žaljenje” to što Pjongjang prkosi međunarodnim apelima da odustane od takvih provokativnih poteza.

“Generalni sekretar osuđuje podzemno testiranje nuklearnog oružja koje je danas provedeno”, rekao je glasnogovornik Martin Nesirky.

“To je jasno i ozbiljno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti”, dodao je.  

Američki predsjednik Barack Obama opisao je probu kao „veoma provokativan čin“ koji „potkopava regionalnu stabilnost“, te je nazvao sjevernokorejski nuklearni program prijetnjom SAD-u, njegovim saveznicima i međunarodnoj sigurnosti.

Ambasadorica SAD-a pri UN-u Susan Rice izjavila je da Washington i njegovi saveznici namjeravaju da “prošire režim sankcija” koji je već uveden protiv Sjeverne Koreje zbog atomskih proba 2006. i 2009. godine. 

Odlazeći američki ministar odbrane Leon Panetta izjavio je da su nuklearne ambicije Sjeverne Koreje “ozbiljna prijetnja” po SAD. 

Međunarodne osude

Evropska unija i NATO u odvojenim saopćenjima također su najoštrije osudili sjevernokorejsku nuklearnu probu i upozorili da to predstavlja prijetnju miru u jugoistočnoj Aziji.

„EU najoštrije osuđuje ovu probu, koja je još jedan korak ka sticanju nuklearnog kapaciteta i poziva sjevernokorejske vlasti da se uzdrže od daljih provokacija“, poručila je Visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Chaterine Ashton.   

NATO je u slično intoniranom saopćenju konstatirao da je razvijanje oružja za masovno uništenje ozbiljna prijetnja miru i odraz kontinuiranog prkosa sjevernokorejskih vlasti kako Vijeću sigurnosti UN-a, tako i široj međunarodnoj zajednici.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ističe da je Sjeverna Koreja svojom najnovijom nuklearnom probom nedvosmisleno prekršila rezolucije UN-a.

„To što je Sjeverna Koreja, uprkos međunarodnim apelima da to ne čini, obavila treću nuklearnu probu je za duboko žaljenje i predstavlja jasno kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je Yukiya Amano, direktor IAEA-e.

Nekoliko drugih zemalja, uključujući najbližeg saveznika Pjongjanga Kinu, također je osudilo testiranje. 

Japanske vlasti su saopćile da je to “krajnje vrijedno žaljenja”, dok je Rusija test nazvala kršenjem međunarodnih obaveza koje ima Sjeverna Koreja.

Velika Britanija je saopćila da će započeti „hitne konsultacije sa partnerima Vijeća sigurnosti, pozivajući na čvrst odgovor“.

Kina je izrazila „snažno protivljenje“ probi, rekavši da je njen saveznik otišao daleko sa testom, „uprkos raširenom protivljenju međunarodne zajednice“.

„Snažno pozivamo DPRK [Sjevernu Koreju] da poštuje svoje obaveze o denuklearizaciji, te da ne poduzima akcije koje bi mogle pogoršati situaciju“, saopćilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kina je uložila ogromne napore da pokuša odgoditi testiranje, rekao je jedan diplomata UN-a koji je učestvovao u nedavnim konsultacijama. Ova zemlja ima „specijalni način komunikacije“ sa ljudima sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una, rekao je ovaj diplomata.

Međutim, Al Jazeerina novinarka Marga Ortigas, koja izvještava iz Hong Konga, rekla je da bi se veza Kine sa Sjevernom Korejom mogla promijeniti pod novim kineskim vodstvom koje će preuzeti zemlju u martu.

„Možda neće više tolerirati ono što postaje sve veći i veći trn u oku“, kazala je ona.

„Novi predsjednik Xi Jinping veoma je jasno pokazao svoje namjere da poboljša odnose Kine i SAD-a. Želi da ih redefinira i po mogućnosti nađe način da oni napreduju, radeći zajedno“, objasnila je naša novinarka. 

Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva odbrane Kim Min-seok je, komentirajući seizmičke podatke, rekao da je test imao eksploziv od najmanje šest ili sedam kilotona, što je značajno više od prethodna dva testa koje je Pjongjang proveo 2006. i 2009. godine.

Dodao je i da je Sjeverna Koreja informirala Kinu i SAD o svojim planovima da provede nuklearni test.

Južnokorejski državni mediji objavili su da je upozorenje u ponedjeljak poslano u obje zemlje.

Vanredni sastanak UN-a

Ministarstvo odbrane u Seulu podiglo je nivo vojne uzbune, rakvši da je zemlja pod oprezom zbog mogućnosti dodatnih nuklearnih aktivnosti ili lansiranja raketa.

Svjetska organizacija koja prati nuklearne testove je, također, saopćila da je zabilježila “neobičan seizmološki događaj” u Sjevernoj Koreji.

“On pokazuje jasne karakteristike eksplozije i njegova lokacija se grubo podudara sa nuklearnim testovima u 2006. i 2009. godini”, rekao je Tibor Toth, izvršni sekretar Organizacije za provođenje ugovora o zabrani nuklearnih testova.

“Ako se potvrdi da je to nuklearni test, ovaj potez bi bio jasna prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti i poništio bi napore napravljene da se osnaži globalno nuklearno razoružavanje… pogotovo okončavanjem nuklearnog testiranja”, rekao je Toth.  

Izvor: Al Jazeera i agencije