Svjetske sile upozorile Iran o nuklearkama

Iranski premijer Mahmoud Ahmadinejad odbacuje navode da Iran pravi nuklearno oružje (Getty Images)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u New Yorku da su svjetske sile razgovarale o potrebi da Iran poduzme hitnu akciju vezanu uz objašnjenja o svom nuklearnom programu.

“Ja ću, nakon tog sastanka, preuzeti kontakt s Iranom kako bi se nastavio taj proces”, dodala je.

Prema njenim riječima, o tome je raspravljala grupa 5+1, odnosno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti (SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska) i Njemačka, koje su razmotrile prošlosedmične razgovore s glavnim iranskim pregovaračem Saddom Jalilijem u Istanbulu.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je tim povodom kako je grupa potpuno jedinstvena u vezi s tim pitanjem.

Mrtva tačka

Zapad i Izrael sumnjiče Iran da pod svojim civilnim nuklearnim programom, zapravo, razvija vojni nuklearni program.

Teheran kategorički odbacuje ove navode i tvrdi da iranski nuklearni program postoji isključivo u mirnodopske svrhe.

Pregovori grupe 5+1 sa Iranom su na mrtvoj tački, nakon što je propao njihov posljednji krug u junu u Moskvi.

Novi sastanak grupe u New Yorku uslijedio je u kasnim večernjim satima u četvrtak nakon energičnog zahtjeva izraelskog premijera Benjamina Netanyahua pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda da se za Iran utvrdi “jasna crvena linija” vezano uz njegov nuklearni program.

Netanyahu je rekao kako duže od 15 godina upozorava svijet na taj program, te da sedam godina sankcija nije dalo rezultata.

On je rekao kako se treba “povući jasna crvena linija prije nego što bude kasno i Iran izradi nuklearnu bombu”.

Misija Irana u UN-u je u pisanom saopćenju navela da je Izrael iznio “neosnovane i apsurdne optužbe protiv isključivo mirodnopskog nuklearnog programa Teherana”.

“Iran je dovoljno snažan da se odbrani i zadržava puno pravo da uzvrati svom silom za svaki napad”, navodi se u saopćenju.

Izvori: Al Jazeera i agencije