Svjetski lideri osudili napad u Manchesteru

Pripadnici policije i protivterorističkih jedinica pretražuju mjesto eksplozije (EPA)

Lideri svjetskih i evropskih zemalja te predstavnici institucija EU-a uputili su izraze podrške Velikoj Britaniji nakon bombaškog napada u Manchesteru, u kojem su život izgubile 22 osobe.

Britanska kraljica Elizabeta izrazila je najdublje saosjećanje sa svima koji su pogođeni samoubilačkim napadom na koncertu američke pjevačice Ariane Grande.

“Cijela nacija šokirana je smrću i povredama velikog broja ljudi, koji su samo uživali u koncertu, u Manchesteru. Znam da pričam za sve kad izražavam najdublje saosjećanje sa svima koji su pogođeni ovim stravičnim događajem, posebno s porodicama i prijateljima onih koji su poginuli ili povrijeđeni”, rekla je kraljica u saopćenju, prenosi Reuters.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izrazio je solidarnost s Velikom Britanijom povodom eksplozije i osudio “zle gubitnike” koji stoje iza tog napada.

“Napadnuta su nevina djeca. Zla ideologija mora biti uništena. A mislim: potpuno uništena”, rekao je Trump.

Prema njegovim riječima, civilizirani narodi moraju se ujediniti kako bi zaštitili ljudske živote.

Sinoćnji napad najoštrije je osudio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

“Želim najoštrije osuditi teroristički napad u britanskom gradu Manchesteru. Kao Turska, dijelimo bol s Velikom Britanijom i britanskim narodom nakon napada u kojem su, prema dosadašnjim informacijama, poginule 22 osobe i ranjeno još 59. Želim također naglasiti da je Turska uz Veliku Britaniju kad je u pitanju borba protiv terorizma, isto kao što je i uz druge zemlje”, rekao je Erdogan.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je povodom napada telegram saučešća premijerki Velike Britanije Theresi May.

“Ožalošćeni smo i užasnuti vešću o napadu koji se dogodio na koncertu u Mančesteru. Nedužne žrtve ovog nečovečnog akta nas opominju na to da mržnja i nasilje mogu da se pojave svuda i uvek. Zato moramo da budemo ujedinjeni u odbrani civilizacijskih vrednosti od mračnih snaga, a radi pravednog cilja – budućnosti oslobođene straha od terorizma”, ističe se u telegramu saučešća, prenosi Tanjug.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić također je uputio telegram saučešća premijerki May.

“U ime Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i u svoje lično ime upućujem Vam najiskrenije saučešće”, poručio je Zvizdić, te dodao: “Zgrožen sam ovim bezumnim terorističkim napadom u kojem su stradali nedužni građani”, prenosi Anadolija.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je šokiranost i tugu zbog samoubilačkog napada u Manchesteru i obećala da će se boriti protiv onih koji čine takva nezamisliva zlodjela.

“Ovaj napad, za koji se sumnja da je teroristički, samo će ojačati našu riješenost da nastavimo djelovati zajedno s našim britanskim prijateljima protiv onih koji planiraju i izvode takva neljudska djela”, poručila je ona, prenosi Reuters.

Merkel je, također, britanskom narodu poručila da je Njemačka uz njih.

Zajedno protiv zlodjela

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker uputio je povodom napada riječi saučešća britanskom narodu i premijerki Theresi May.

“Danas mi tugujemo s vama. Sutra već, zajedno s vama, radit ćemo u borbi protiv onih koji pokušavaju uništiti naš način života. Oni su potcijenili našu otpornost. Ovi kukavički napadi samo će ojačati našu predanost da zajedno pobijedimo počinioce takvih zlodjela”, poručio je predsjednik EK-a.

Povodom napada oglasio se i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji je poručio da je njegovo “srce s Manchesterom, a misli sa žrtvama”.

I generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uputio je riječi saučešća svima koji su pogođeni “barbarskim napadom u Manchesteru”, a Britancima poručio da NATO stoji s Velikom Britanijom u borbi protiv terorizma.

Napad je osudio i ruski predsjednik Vladimir Putin i istakao da je Rusija spremna za još bližu protivterorističku saradnju s britanskim partnerima.

“Odlučno osuđujemo taj cinični, nečovječni zločin. Vjerujemo da nalogodavci neće ostati nekažnjeni”, poručio je Putin u telegramu britanskoj premijerki May.

Solidarnost nogometaša

Saučešće s britanskim narodom, žrtvama napada i njihovim familijama podijelili su i drugi predstavnici institucija EU-a, od evropskih komesara do članova Evropskog parlamenta.

Nogometni klubovi iz Manchestera, United i City, izrazili su saučešće porodicama poginulih u eksploziji u tom gradu nakon koncerta američke pjevačice Ariane Grande.

“Šokirani smo užasnim dešavanjima protekle noći u Manchester Areni. Naše su misli i molitve s onima koje je nesreća pogodila”, navodi se na zvaničnom Twitter-profilu Manchester Uniteda.

Na društvenim mrežama nogometaši dvaju timova Vincent Kompany, Jesse Lingard, ali i Evropska nogometna asocijacija i Nogometna asocijacija Engleske istakli su žal zbog čina koji policija Manchestera tretira kao teroristički.

“S velikim žaljenjem čuli smo užasne događaje u Areni. Naša su srca uz sve pogođene”, poručili su “Građani”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je telefonski s britanskom premijerkom May i izrazio saosjećanje i solidarnost s Velikom Britanijom, saopćila je Macronova pres-služba.

Brutalan napad na mlade

“Predsjednik Republike nastavit će s Vladom i s britanskim snagama borbu protiv terorizma”, navodi se u saopćenju i dodaje da će Macron nastaviti telefonsku konverzaciju s britanskom premijerkom povodom dešavanja u istrazi, prenosi Reuters.

Australski premijer Malcolm Turnbull izjavio je da je napad u Manchesteru “brutalan napad na mlade bilo gdje”, prenosi AP.

“Ovaj incident, napad, posebno je podlo, posebno kriminalno, posebno strašno djelo, jer izgleda da je bio direktno usmjeren na tinejdžere. Ovo je napad na nevine. Sigurno ne postoji zločin koji je uvredljiviji od ubistva djece”, rekao je Turnbull u Parlamentu Australije.

Glasnogovornik Vlade Japana Yoshihide Suga osudio je napad i izrazio saučešće porodicama žrtava.

“Ako je ovo teroristički napad, on ne može biti opravdan ni na koji način i Japan čvrsto osuđuje takav teroristički čin. Japan se solidarizira s narodom Velike Britanije”, naveo je on u saopćenju.

Izvor: Agencije