Svjetski lideri uputili Trumpu poruke opreza

Kanadske vlasti izjavile su kako su sigurne da će Trump blisko sarađivati sa tom državom (AP)

Svjetski lideri uputili su poruke opreza novom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu nakon inauguracije u Washingtonu. 

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto čestitao je Trumpu na novoj poziciji i kazao kako bi volio ojačati međudržavne veze, ali kako su suverenitet, nacionalni interes i zaštita svih Meksikanaca ključna stvar.

Pena Nieto, koji je bio kritiziran jer se susreo s Trumpom prošle godine iako je američki predsjednik uvrijedio Meksikance tokom predizborne kampanje, objavio je na Twitteru kako će tražiti dijalog „sa poštovanjem“ sa novom američkom Vladom.

Kanadske vlasti, željne izbjeći potencijalno protekcionističke američke odluke, izjavile su kako su sigurne da će Trump blisko sarađivati sa Kanadom na obostranu korist.

„Uvjereni smo kako će nova administracija vidjeti da kanadsko partnerstvo sa SAD-om obostrano jača naše nacije i pruža realne prilike za razvoj obje ekonomije“, saopćio je Joseph Pickerill, glasnogovornik ministrice vanjskih poslova Kanade Chrystije Freeland.

Papa Franjo, poglavar Rimokatoličke crkve, apelirao je na Trumpa da ga vode etičke vrijednosti i kazao kako novi lider SAD-a mora brinuti za siromašene i odbačene tokom svog mandata.

Razočarani Rasmussen

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas, u saopćenju koje je objavila palestinska novinska agencija WAFA, čestitao je novom američkom predsjedniku i dodao: „Radujem se što ću raditi sa njim u ime mira, sigurnosti i stabilnosti u svijetu koji ima dosta problema, te u regiji koja proživljava tragičnu eru, te kako ćemo dati doprinos za stvaranje sigurnije budućnosti za sve.“

Anders Fogh Rasmussen, bivši šef NATO-a i aktuelni savjetnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, kazao je za agenciju Reuters kako se „nadao i također očekivao govor koji je više orijentiran na međunarodnu scenu“.

„Umjesto toga, on je bio veoma lokalno orijentirani govor protiv establišmenta. Kao predsjednik SAD-a, on treba i shvatiti kako je postao vođa slobodnog svijeta – zato su ljudi iz cijelog svijeta pratili njegov govor. I zato sam se nadao kako će govoriti o potrebi za odlučnijim američkim vodstvom“, istakao je Rasmussen.

Izvor: Agencije