Swarovski u Subotici, balkanskom ‘gradu kristala’

Swarovski je 2011. godine donio odluku o izgradnji fabrike u Srbiji (EPA)

Piše: Harun Cero

Swarovski, renomirana austrijska firma koja proizvodi kristale, odlučila je zatvoriti svoje pogone u Kini, ekonomskoj sili, i Češkoj i otvoriti novi pogon u Subotici. Tako je ovaj grad u Vojvodini, koji je poznat po proizvodnji vina i kojeg je američki list New York Times nedavno uvrstio među 52 evropske destinacije koje se moraju posjetiti, nastavio uspješan ekonomski put i postaje “balkanski grad kristala”.

Ekonomista i ekspert za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da je ovo velika stvar za Srbiju, ali i da Swarovski sigurno ima strateški plan kako i gdje ulagati te da je sve dobro promišljeno.

“Mislim da je za Swarovski jako bitan region istočne Srbije, koji je jako povoljan za strane investicije. Takođe se da zaključiti da su sve zemlje u tranziciji u svojoj unutrašnjosti raspodeljene što se tiče podobnosti za ekonomska ulaganja, a Subotica i okolina su svakako podobni za strana ulaganja, pa tako i za giganta kao što je Swarovski. Takođe, Vlada Srbije nudi razne povoljnosti za strane ulagače, a treba spomenuti i Savet stranih investitora, koji konstantno analizira stanje u oblasti stranih investicija, i, naravno SIEPA-u [Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije]”, kazao je Kovačević.

Na upit zašto je baš ta regija tako podobna za strane ulagače, Kovačević je rekao da je Subotica i prije bila bitan ekonomski faktor te regije, a pogotovo u proteklih nekoliko godina.

“Swarovski je već pre pet-šest godina, kada su otvorili svoj prvi pogon u ovom gradu, primetio potencijal Subotice. Velika je prednost što se Subotica nalazi na samoj periferiji Evropske unije, a i veze, to jest željeznički putevi, bitan su faktor za ovakve firme. Geografska podobnost je jako bitna za velike firme, zemlje kao Kina su daleko”, smatra on.

Kaže, ipak, da je ovo tek mali pomak, ne samo za Srbiju, nego i za cijelu regiju.

Imidž grada

“Mora se još dosta toga uraditi po pitanju stranih investicija – ovde ne govorim o Sloveniji i Hrvatskoj, koje su u EU i koje su već dosta odmakle – ali za nas ostale strane investicije mogu odigrati važnu ulogu”, zaključio je on.

Iz Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije kažu da se razlozi za ovaj potez nalaze u okviru poslovne politike kompanije Swarovski i da Srbija treba biti zadovoljna i ponosna.

“Swarovski je u medijima naveo da uslovi konkurentnosti u Kini otežavaju proizvodnju pod kompanijskim visokim poslovnim etičkim i kvalitativnim standardima, istovremeno pohvalno se izrazivši o rastu konkurentnosti Srbije i naše radne snage na globalnom nivou. Swarovski je već 2011. godine doneo odluku o izgradnji fabrike u Srbiji, koju je još tada prepoznao kao odličnu investicionu lokaciju, dok je najnovija odluka o prebacivanju operacija iz Kine dodatna potvrda njihovog zadovoljstva započetim operacijama u našoj zemlji”, kazali su iz Agencije.

Građani će, tvrde u Agenciji, itekako imati profita i koristi zbog otvaranja nove fabrike ovog giganta u Subotici. Navode da je ovim investicionim projektom predviđeno zapošljavanje 550 radnika iz Subotice i okoline.

“Po postizanju pune zaposlenosti, ovaj broj će gotovo izvesno porasti za dodatnih 100 radnika. Pored toga, ovo Suboticu učvršćuje na samom vrhu srpskih gradova koji su privukli najviše stranih investicija, jer su tu već nemačke kompanije, poput Siemensa, Continentala, Norme ili Dunkermotorena, kao i italijanska Calzedonia i mnoge druge”, navode iz Agencije.

Oni su konstatirali da se prisustvo Swarovskog u Subotici osjeti na svakom koraku, prije svega u standardu građana, a onda i u imidžu grada.

“Subotica je multietnička sredina, a ekonomija je najbolji kohezivni faktor za svako društvo”, zaključak je Agencije za strana ulaganja.

Jeftina radna snaga

Da Subotica nastavlja pozitivnu ekonomsku priču potvrdio je i književnik i publicista iz ovog grada Tomislav Žigmanov.

“Sa jedne strane, to je velika stvar za Suboticu i za Srbiju i sigurno je da se prisustvo ovakve kompanije mora ceniti. S druge strane, Swarovski ovde ima jeftinu i, pre svega, kvalitetnu radnu snagu, što u Kini više nije slučaj. Srbija ima neke prednosti koje razvijenije zemlje nemaju”, kazao je Žigmanov.

Ističe da je Subotica blizu mađarske granice i samim tim je blizu EU-a, što je za velike kompanije jako važno. Drugo, radnici u Srbiji su socijalno manje zahtjevni, a sindikati nisu jaki kao u nekim razvijenim zemljama.

On je zaključio da ovo jeste veliki korak za Suboticu, jer će Swarovski otvoriti nova radna mjesta s “normalnim” platama u tom gradu, ali da je problem nezaposlenosti i dalje veliki problem u Srbiji i da se tome mora stati ukraj.

Žigmanov je naglasio da je prosječna plata u u Srbiji od 300 do 350 eura i da firma kao što je Swarovski ulijeva sigurnost zaposlenicima i njihovim porodicama, jer im odnosi strah neredovne plate, koja ionako nije visoka.

Milan Ćulibrk, glavni urednik magazina NIN, smatra da je možda najveći razlog što Swarovski vjeruje Srbiji i Subotici taj što Vlada Srbije već godinama pomaže stranim investitorima u vidu subvencija – do 10.000 eura finansijske podrške za svako novo radno mjesto.

Veze s Rusijom

“To je jasna računica, jer Srbija već dugi niz godina ovako pokušava da privuče strane investitore ovakvim subevncijama, što je u jednu ruku dobro, ali u drugu i nije”, istakao je Ćulibrk.

On je dodao da je drugi faktor što je Srbija već dugi niz godina zanimljiva Swarovskom taj što ima jako dobre ekonomske veze s Rusijom, koja je ogromno tržište. Ipak, smatra da je za Suboticu dobro što je ovaj gigant došao u “grad vina”.

“To je velika stvar za građane Subotice, jer su u zadnjih nekoliko godina mnoge fabrike propale. A zna se, takođe, da firme poput  warovskog zapošljavaju mlade i perspektivne ljude, i to, zapravo, nama treba”, zaključio je Ćulibrk.

Kontaktirati smo direktora i zaposlenike Swarovskog u Subotici, ali oni nisu bili dostupni za komentar.

Izvor: Al Jazeera