Tableti ni na nebu, ni na zemlji

Prodaja Appleovih i Samsungovih tableta je u padu (EPA)

Piše: Mario Pejović

Od početka ove decenije prodaja tableta je strelovito rasla iz godine u godinu do te mjere je neki vid ove “igračke” postao sastavni dio gotovo svakog kućanstva, a nerijetko domaćinstva imaju i više primjeraka ovog prijenosnog uređaja.

Međutim, svjetska istraživanja pokazuju da je u padu potražnja za tabletima te tako vodeći Apple prodaje gotovo 20 posto manje iPada nego u istom periodu prethodne godine. Direktni konkurent Samsung bilježi pad prodaje od gotovo 30 posto, što je obično znak da je neki “hit” dosegao svoj vrhunac i da lagano odlazi na mjesto na kojem završe svi trendovi – u prošlost.

Ipak, situacija s tabletima se ne može porediti s nekim bivšim svakodnevnim “nezamjenjivim” uređajima, kao što su VHS snimači, kasetofoni, prenosni CD plejeri… koje su vrijeme i nove generacije sličnih gadgeta pregazili, kazali su stručnjaci.

“Tableti ne odlaze u penziju. Naprosto je došlo do stagnacije u prodajnom ciklusu, jer se tržište zasitilo, a kurentni modeli i dalje zadovoljavaju potrebe korisnika”, kazao je Dragan Petric, izvršni urednik Buga, hrvatskog časopisa posvećenog informatici i tehnologiji.

On navodi da je tablet vrlo praktična naprava za obavljanje pasivnih radnji na računaru, poput surfanja internetom, gledanja filmova, čitanja elektronskih knjiga…

“Jasno je da nitko nema ništa protiv posjedovanja jednog takvog uređaja. Interes se nije smanjio, naprosto se tržište zasitilo – danas mnoga kućanstva imaju tablet i ne treba im novi.”

Duži životni vijek

On je dodao da se životni vijek tableta pokazao dužim od pametnih telefona, pa čak i laptopa, te je stoga dinamika tržišta smanjenja, odnosno manja je potražnja.

Tableti se, po svojoj prirodi, koriste iz udobnog kauča, pa je manje vjerovatno da će ispadati i lomiti se, ili da će im ekran napuknuti, što su česte boljke drugih prenosnih uređaja.

Drugi problem u konstantnom padu prodaje tableta je što nam oni manje-više i ne trebaju, kaže Senad Matić Karić, novinar informatičkog portala info.ba te magazina a&s Adria, stručnog magazina za kompletna sigurnosna rješenja.

“Radi se o tipu uređaja koji samo ‘na prvu’ djeluju praktično, sve dok ih ne pokušate svakodnevno koristiti za produktivnost i opuštanje. Tek onda shvatite da za tabletima, zapravo, nema potrebe – smartphone je praktičnije nositi sa sobom, a na poslu i u obrazovnim ustanovama hibridni laptopi pružaju dovoljno opcija pri radu.”

Tableti su, zapravo, od samog početka trebali biti hibridni uređaji koji se, po potrebi, mogu pretvoriti u laptop, dodao je on.

Tako je Dell nedavno objavio da odustaje od proizvodnje svojih Android tableta, kako bi se fokusirao na hibridne uređaje.

Tablet je od dolaska na tržište pokušavao naći svoje mjesto pod suncem. Prvo se pokušao “prodati” kao budućnost računara, kao uređaj koji treba zamijeniti pametni telefon i laptop. Poslije se krenulo u smanjivanje dimenzija, pa je trebao biti mali tablet, koji će zamijeniti naše pametne telefone.

Funkcija tableta

Danas je to uređaj koji je dovoljno dobar da zamijeni laptope kao sredstvo za mobilni rad i zabavu, ali samo u nekim slučajevima i samo za neke ljude.

Budućoj prodaji ne ide u prilog to što mobilni telefoni postaju sve veći i sve “moćniji”, sposobni za obavljanje brojnih radnji koje su do prije samo nekoliko godina bili nezamislive, a sve popularniji su i hibridni uređaji.

“Smartphonei postaju toliko veliki da za tabletima skoro da nema potrebe kada su u pitanju zabavne aktivnosti. Tableti su, također, dosta nepraktični za nositi za vrijeme izlazaka, odlazaka u goste i slično, dok im ekrani nisu dovoljno veliki za produktivnost”, kaže Matić Karić.

Kada su u pitanju ozbiljne aktivnosti, poput upotrebe u školama i u uredu, hibridni uređaji pružaju svu fleksibilnost potrebnu za rad, ocijenio je on.

Matić Karić dodaje da tableti samo prividno omogućavaju fleksibilnost, a zapravo imaju ista ili slična ograničenja kao telefoni, te su se stoga korisnici prirodno odlučili da od dvije ograničene stvari barem izaberu onu koju je lakše prenositi, što dodatno utječe na zahtjeve tržišta.

“U hibridni uređajima je generalno budućnost kada su u pitanju produktivnost i zabava.”

Izvor: Al Jazeera