Tabuti s posmrtim ostacima žrtava genocida ispraćeni iz Visokog i Sarajeva

Kamion s tabutima posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine krenuo je u ponedjeljak ujutro iz Visokog u Potočare, gdje će žrtve 11. jula, nakon 23 godine, biti ukopane.

Načelnica Općine Visoko Amra Babić je kazala da Visočani 18 godina zaredom ispraćaju žrtve genocida u Srebrenici.

“Ovih 35 tabuta žrtava kojima smo danas došli odati počast podsjećaju na traženje pravde, čuvanje istine i kažnjavanje zločinaca”, rekla je Babić.

Naglasila je da će ove žrtve za dva dana konačno dostojanstveno biti ukopane, nakon više od dva desetljeća.

Tabute žrtava genocida prema Potočarima ispratila je i predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić, koja je naglasila važnost čuvanja i širenja istine o dešavanjima na području Srebrenice, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Počast žrtvama genocida

Kamion s tabutima, kao i ranijih godina, kratko se zadržao u Ilijašu i Vogošći, gdje su žrtve ispraćene na konačni smiraj, a nakon toga je stigao u Sarajevo.

Ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine rodbina i prijatelji ubijenih te nosioci vlasti i građani odali su počast žrtvama genocida.

Nakon toga je kamion krenuo prema Potočarima, gdje treba stići u poslijepodnevnim satima.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana 11. jula u Potočarima je 16-godišnji Vesid Ibrić, a najstarija Šahin Halilović, rođen 1924. godine.

Ove godine bit će ukopana i jedna ženska osoba, Remzija Dudić, rođena 1975. godine.

Izvor: Agencije