Oglasi

Tadžikistan 159. zemlja članica STO-a

Predsjednik Emomali Rahmon je pohvalio potez Svjetske trgovinske organizacije i istakao da je to 'ključni trenutak u historiji Tadžikistana'.
Tadžikistan je pristao na primjenu maksimalne uvozne carine od osam posto, bez dodatnih troškova i nametaReuters

Svjetska trgovinska organizacija (STO) je primila u članstvo Tadžikistan, koji će tako postati 159. članica te institucije Ujedinjenih naroda (UN).

Predsjednik Tadžikistana Emomali Rahmon je na ceremoniji u Ženevi u ponedjeljak pohvalio taj potez STO-a i istakao da je to "ključni trenutak u historiji Tadžikistana", prenosi AFP.

Ta zemlja će zvanično postati članica STO-a 30 dana pošto bude ratificirala sporazum, što mora uraditi do 7. juna 2013. godine, saopćio je STO.

Odluka da Tadžikistan, poslije Kirgistana, postane druga centralnoazijska država koja će se pridružiti STO-u je bila očekivana, pošto je radna grupa te organizacije u oktobru odobrila uslove primanja pomenute države u članstvo.

Tadžikistan, koji je primanje u STO-u zatražio 2001. godine, pristao je u sklopu sporazuma o članstvu na, između ostalog, primjenu maksimalne uvozne carine od osam posto, bez dodatnih troškova i nameta.

Izvor: Agencije