Tadžikistan: Policija preventivno obrijala 13.000 ljudi

Tadžiksitan se bori sa siromaštvom i nestabilnošću od stjecanja nezavisnosti (EPA)

Policija u Tadžikistanu je prošle godine obrijala brade više od 13.000 muškaraca i zatvorila više od 160 radnji koje su prodavale tradicionalnu muslimansku odjeću u okviru borbe te zemlje protiv, kako kažu, “stranih” utjecaja.

Bahrom Sharifzoda, šef regionalne policije regije Khathlon, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu da su pripadnici agencija reda i zakona uvjerile više od 1.700 žena i djevojaka da prestanu nositi marame u većinski muslimanskoj zemlji u Centralnoj Aziji.

Ovi potezi se smatraju vidom borbe protiv radikalizma. Tadžikistansko sekularno vodstvo dugo pokušava da spriječi prelijevanje radikalnih tradicija iz susjednog Afganistana.

Prema nezvaničnim procjenama, više od 2.000 Tadžikistanaca se bori u Siriji.

Prošle sedmice je državni parlament izglasao zabranu za korištenje “stranih” imena koje zvuče kao arapska, te je zabranjen brak među prvim rođacima.

Odobrenje predsjednika

Očekuje se da zakon odobri predsjednik Emomali Rahmon, koji je poduzeo mjere da promovira sekularizam te da obeshrabri uvjerenja i običaje koje smatra stranim ili prijetnjom po stabilnost Tadžikistana, navodi Radio Liberty.

U septembru je Vrhovni sud Tadžikistana zabranio jedinu registriranu islamsku političku partiju u zemlji, Islamsku renesansnu stranku Tadžikistana, nakon višemjesečnog nasilja za koje je vlada okrivila radikalnu islamizaciju.

Rahmon vlada Tadžikistanom od 1994. a očekuje se da se njegov aktuelni predsjednički mandat okonča 2020. godine.

U decembru je parlament predsjedniku i njegovoj porodici odobrio doživotni imunitet od kaznenog progona, davši Rahmonu titulu “Lidera nacije” i zvanično ga proglasivši “osnivačem mira i nacionalnog jedinstva Tadžikistana”.

Zemlja od 7,1 miliona stanovnika se bori sa siromaštvom i nestabilnosti od stjecanja nezavisnosti od Sovjetskog saveza prije više od dvije decenije. Zemlja je uveliko ovisna o Rusiji, gdje većina Tadžikistanaca ide da radi.

Izvor: Agencije