Tahiri: Zajednica srpskih opština nakon ukidanja paralelnih struktura

Ostajemo odlučni u primjeni sporazuma postignutih tokom dijaloga, tvrdi kosovska ministrica Tahiri (Arhiva)

Kosovska ministrica za dijalog s Beogradom Edita Tahiri rekla je da Zajednica srpskih općina (ZSO) neće biti uspostavljena sve dok “srpske paralelne strukture” na Kosovu ne budu u potpunosti rasformirane.

“Ostajemo odlučni u primjeni sporazuma postignutih tokom dijaloga”, rekla je Tahiri članovima Komisije za vanjske poslove kosovskog parlamenta.

Tahiri je navela i da dijalog Prištine i Beograda ulazi u finalnu fazu u kojoj će, kako tvrdi, glavno pitanje razgovora biti uzajamno priznavanje, prenosi Tanjug pisanje prištinskih medija.

Vojno jačanje Srbije

Ministar vanjskih poslova Kosova Enver Hoxhaj je ranije danas izrazio zabrinutost zbog vojnog jačanja Srbije u posljednje vrijeme, nakon provokacija usmjerenih prema Kosovu.

 Hoxhaj je Komisiji za vanjske poslove kosovske skupštine rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u januaru razgovarao o oružju i avionima koje je nabavila srpska vojska.

On je istakao da djelovanje Srbije na Kosovu i regiji predstavlja provokativni pristup i da to nisu izolirani slučajevi.

Na nedavno održanom sastanku u Briselu, kojem su prisustvovali premijeri i predsjednici Srbije i Kosova, od političkih predstavnika tih zemalja je zatraženo da se “suzdrže od zapaljive retorike”.

Izvor: Agencije