Tajland: Neeksplodirane bombe u turističkim mjestima

Tajlandska policija tvrdi da zna ko je kriv, ali tek treba da otkrije počinioca i motiv napada (EPA)

Tajlandska policija pronašla je tokom vikenda neeksplodirane bombe na tri velike turističke destinacije u okviru istrage o nizu eksplozija u turističkim mjestima u toj zemlji, tokom kojih su četiri osobe poginule, a na desetine ranjeno.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za niz bombaških napada u sedam južnih provincija, koji su se dogodili u četvrtak i petak, tajlandska policija tvrdi da zna ko je kriv, ali tek treba da otkrije počinioca i motiv napada.

“Naša istraga napreduje. Znamo ko stoji iza toga”, rekao je zamjenik portparola tajlandske policije Piyapan Pingmuang.

Neeksplodirane bombe su pronađene i deaktivirane danas u dvije oblasti, koje su bile meta bombaških napada, odnosno u primorskom gradu Hua Hin i na ostrvu Puket, rekao je zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje Grisada Boonrach.

Uhapšeno pet osoba

“Vrlo je vjerojatno da je trebalo da eksplodiraju u isto vrijeme kada su se dogodile i prethodne eksplozije”, naveo je Boonrach.

Policije je saopštila da su ostale neeksplodirane naprave pronađene u subotu u južnoj pokrajini Phang Nga, u kojoj su se, također, dogodili napadi.

Tajlandska policija ranije je navela da je niz eksplozija, koje su se dogodile u turističkim ljetovalištima u centralnim i južnim dijelovima zemlje, činovi lokalne sabotaže i nemaju veze ni sa kakvom međunarodnom ekstremističkom grupom niti sa terorizmom.

Policija je saopštila i da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za povezanost sa eksplozijama.

Vlasti su objavile listu od deset stranaca koji su ranjeni u eksplozijama u Hua Hinu, među kojima su državljani Austrije, Britanije, Holandije, Njemačke i Italije.

Izvor: Agencije