Tajland: Svakodnevne potrage za migrantima

Nakon kritika zbog neprihvaćanja izbjeglica iz Mijanmara, vlasti Tajlanda naredile su da počnu patrole Andamanskim morem.

Otoci u blizini zapadne obale Tajlanda su jedinstveni, ali ovo nije let iz zadovoljstva. Kapetan Uraiman sa svojim timom nadlijeće Andamansko more, u potrazi za migrantima.

Sredinom svibnja, Tajland je kritiziran zbog odbijanja prihvata čamaca s Rohinjama. Helikopteri su im dostavljali hranu, ali nije im dopuštano da se iskrcaju.

Međunarodni pritisak

Pod međunarodnim pritiskom, tajlandske vlasti su obećale bolju reakciju u budućnosti. Pokrenule su zračne patrole. A tajlandska mornarica poslala je veliki brod na koji bi bili smješteni pronađeni migranti.

“Kad su prošlog mjeseca čamci s očajnim migrantima pronađeni u Andamanskom moru, pojavio se strah da je na pomolu velika kriza jer se mislilo da su još tisuće ljudi na pučini. Ali, tajlandska mornarica od tada svakodnevno u patrolu šalje dva helikoptera i dva aviona. Do sada nisu našli nijedan čamac”, izvještava reporter Al Jazeere Andrew Thomas.

Barem ne čamac s migrantima na palubi. Ipak, ovo su prometne vode. Svaki ribarski čamac mora biti provjeren – praktično nemoguć zadatak s obzirom na to da je svaka letjelica u zraku po dva sata. No, kapetan inzistira da je to dovoljno.

“Ako tamo ima migranata, kao što kruže glasine, i ako prolaze kroz tajlandske vode, pronaći ćemo ih. Ali do sada nikoga nismo vidjeli”, kaže Pongjak Uraiman iz patrole tajlandske mornarice.

Trenutačni dom Roshide, Rohinje iz Mijanmara, je prihvatilište za žene u blizini otoka Phuket. U studenom prošle godine, kaže, ostavila je djecu u Mijanmaru i ukrcala se u čamac jer joj je obećano da će dobiti posao. Ali, oteta je.

Stravična iskustva

Nakon pet tjedana na moru, držana je zbog otkupnine koju nije mogla platiti u kampu usred džungle blizu tajlandsko-mijanmarske granice. Mnogi su tamo umrli, kaže, a ona je uspjela pobjeći.

“Moja su iskustva u Mijanmaru – putovanje čamcem i zatočeništvo u džungli – stravična. Sada se prvi put u životu osjećam kao slobodna osoba”, kaže Roshida.

U lipnju ovdje počinje sezona monsunskih kiša. Tajlandska vlada smatra da je to razlog zbog kojeg krijumčarski čamci ne isplovljavaju.

No, ističu, sada su spremni za eventualni dolazak migranata i humaniji tretman očajnika u potrazi za boljim životom.

Izvor: Al Jazeera