Tajland: U budističkom hramu nađeni leševi 40 tigrića

U zamrzivaču pronađeni i dijelovi tijela odraslih tigrova (EPA)

U zamrzivaču budističkog hrama na Tajlandu, čije čelnike tamošnje vlasti optužuju za krijumčarenje i zloupotrebu divljih životinja, pronađeni su leševi 40 mladunaca tigra, objavile su lokalne vlasti.

Policija i zvaničnici službi za zaštitu divljih životinja su u ponedjeljak u tom hramu počeli akciju prebacivanja svih živih tigrova pronađenih na licu mjesta, prenosi Tanjug.

U zamrzivaču su pronađeni i dijelovi tijela odraslih tigrova, izjavio je Tom Taylor iz fondacije WildLife Friends, koji je bio prisutan kad su pronađeni leševi tigrića.


Tajlandske vlasti godinama pokušavaju monasima oduzeti tigrove [Izvor: EPA]

Akcija prebacivanja živih tigrova, pokrenuta prije dva dana, trajat će cijelu sedmicu, a angažirano je više od 1.000 ljudi, prenose mediji.

Sudski nalog

Monasi, koji negiraju ove optužbe, u početku su pružali otpor, ali su odustali kada im je uručen sudski nalog.

Prebacivanje tigrova u skloništa i rezervate za životinje provodi se tako što im obučeni veterinari ubrizgavaju sigurnu dozu anestezije, nakon čega ih nosiljkama prebacuju u transportna vozila.

Ovaj budistički hram u gradu Kanchanaburiju omiljena je turistička destinacija. Ukoliko plate hranu, posjetioci mogu hraniti divlje životinje i fotografirati se s njima, uprkos zvaničnoj zabrani da hramovi naplaćuju ulazak ili bilo koju drugu vrstu “usluge”.

Tajlandske vlasti već godinama pokušavaju oduzeti ove tigrove.

“Za razliku od prethodnih godina kada smo samo tražili saradnju od monaha, koji nam nikada nisu izašli u susret, ovaj put imamo sudski nalog”, rekao je Adisorn Nuchdamrong, zamjenik generalnog direktora Odjela za nacionalne parkove.

Izvor: Agencije