Tajland: Ubijeno najmanje 16 pobunjenika

U nemirima na jugu zemlje, koji traju od 2004. godine, poginulo je više od 5.300 ljudi (AP)

Najmanje 16 pobunjenika ubijeno je u napadu na vojnu bazu na krajnjem jugu Tajlanda, objavile su vlasti, ističući da nijedan vojnik nije nastradao.

Napad u kojem je učestvovalo stotinjak naoružanih boraca, jedan od najvećih zadnjih godina, dogodio se u noći s utorka na srijedu u okrugu Bacho, u pokrajini Narathiwat koja graniči sa Malezijom, jednoj od tri sa pretežno muslimanskim stanovništvom u kojoj je na snazi vanredno stanje.

“Stotinjak dobro naoružanih ustanika napalo je bazu u kojoj se nalazilo 60 marinaca” a najmanje 16, “među kojima njihov vođa, ubijeno je u sukobima”, kazao je pukovnik Pramote Promin, glasnogovornik vojske na jugu.

„Saznali smo unaprijed za napad od prebjeglih militanata. Sposobni smo da osiguramo kamp. Sve naše snage su sigurne“, rekao je Promin.

Dodao je da je vođa pobunjenika, koji je nosio pancir tokom napada, poginuo u sukobu.

General Udomchai Thammasarorat, komandant vojske na jugu, pozvao je na televiziji stanovnike okolnih sela da ostanu kod kuće tokom 24 sata “zbog vlastite sigurnosti”.

Veće nasilje

Nemiri zbog poziva na veću autonomiju zahvatili su krajnji jug Tajlanda blizu granice sa Malezijom 2004. godine, a u njima je od tada poginulo više od 5.300 ljudi, i budista i muslimana.  

Pripadnici tajlandskih snaga sigurnosti često su meta zasjeda i bombi na putu, kao i civili za koje se smatra da sarađuju sa vlastima.

U izvještaju Međunarodne krizne grupe (ICG) objavljenom u decembru navodi se da su napadi postali „odvažniji i snažniji“ zbog nedjelovanja Vlade u Bangkoku.

„Nasilje se razvilo do te mjere da počinje biti izazov Vladi da odgovori pod svojim uvjetima“, rekao je Jim Della-Giacoma, projekti direktor ICG-a za Jugoistočnu Aziju.

ICG je preporučio veći napor ka decentralizaciji i bližu saradnju sa lokalnim civilnim grupama, te mirovne pregovore sa pobunjenicima.

Dodaje se i da angažiranje 60.000 pripadnika snaga sigurnosti i vanredno stanje „nije postiglo nikakvo primjetno smanjenje žrtava“.

Pet vojnika je ubijeno u nedjelju u napadima na jugu zemlje. Bomba, od koje je također ranjeno šest vojnika, detonirana je kada su trupe u patrolnom vozilu prolazile kroz selo u južnoj provinciji Yala.

Izvor: Agencije