Tajlandska princeza službeno diskvalificirana iz utrke za premijerku

F
Princeza Ubolratana bila je kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Shinawatri (Reuters)

Tajlandska princeza Ubolratana, starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, službeno je diskvalificirana iz utrke za premijerku na općim izborima 24. marta, objavila je izborna komisija.

Komisija je u ponedjeljak objavila popis kandidata iz 45 stranaka, a 67-godišnja princeza nije na tom popisu, prenosi Hina.

Odluka komisije donesena je tri dana nakon što je Thai Raksa Chart, stranka koju su nedavno osnovali saveznici bivšega premijera Thaksina Shinawatre, nominirala princezu za svoju kandidatkinju za predsjednicu vlade.

Presedan u tajlandskoj politici

Međutim, iznenađujuća nominacija ubrzo je srušena kraljevim pisanim saopćenjem u kojem je nazvao njezino miješanje u politiku neustavnim i visoko neprikladnim.

Radi se o presedanu u tajlandskoj politici obilježenoj sukobima između pobornika kraljevske porodice koji gravitiraju Bangkoku i onih okupljenih oko zbačenog premijera Thaksina Shinawatre.

Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi, 67-godišnja starija sestra kralja Mahe Vajiralongkorna, bila je kandidatkinja stranke odane zbačenom premijeru Shinawatri, političaru u centru političkih turbulencija i rivalskih uličnih protesta koji godinama pogađaju tajlandsko društvo.

Izvor: Agencije