Tajne Guantanama i Iraka na WikiLeaksu

Veliki broj dokumenata odnosi se na ispitivanje zatvorenika (AP)

Internetska stranica WikiLeaks počela je objavljivati dokumente američkog Ministarstva odbrane koji, kako se navodi, sadrže detalje o politici pritvaranja u zatvorima u Iraku i Guantanamu poslije napada na Sjedinjene Američke Države 11. septembra 2001. godine.

Ovih dokumenata ima više od 100, a veliki broj njih se odnosi na ispitivanje zatvorenika.

WikiLeaks je u saopćenju u četvrtak kritizirao pravila američkog Ministarstva, koja naziva “politikom oslobađanja od odgovornosti”, jer su, kako smatra, dovela do maltretiranja zatvorenika i nekažnjavanja prestupnika.

“Politika pritvaranja poslije 11. septembra pokazuje ‘anatomiju zvijeri’, isijecanje mračnog prostora u kojem se zakon i prava ne primjenjuju, u kojem osobe mogu biti pritvorene bez traga, po nahođenju američkog Ministarstva odbrane”, izjavio je osnivač web stranice Julian Assange, navodi se u saopćenju.

Ljudska prava

Američka ambasada u Londonu zasad nije komentirala objavljivanje dokumenta na WikiLeaksu, javio je Reuters.

Visoka komesarka Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay ranije ove godine je izjavila da SAD i dalje krši međunarodno pravo u Guantanamu, jer pritvara ljude proizvoljno i na neodređeno vrijeme.

U zatvoru, koji je formiran u američkoj pomorskoj bazi u zaljevu na Kubi poslije napada na SAD, od ukupno 779 osumnjičenih za terorizam, od sredine septembra ove godine ostalo je njih 167.

WikiLeaks je prošle godine razbjesnio Washington objavivši na hiljade povjerljivih depeša američkih diplomata.

Izvor: Agencije