Tajne službe pratile razgovore na komercijalnim letovima

NSA
NSA je vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inostranstvu (AFP)

Programima tajnih službi SAD-a i Velike Britanije praćeni su razgovori putnika na komercijalnim letovima nekoliko zrakoplovnih kompanija, među kojima i Air Francea, objavio je Le Monde.

Taj dnevni list poziva se na podatke koje je otkrio bivši savjetnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) Edward Snowden.

“Korištenja mobitela uz internet vezu tijekom leta su bila praćena putem specifičnih programa NSA-e kao i GCHQ-a (Government Communications Headquarters”, piše francuski dnevnik.

Nisu praćeni samo pozivi

List se poziva na GCHQ koji navodi da je 27 kompanija od 2012. godine dozvolilo putnicima da koriste mobitele ili se na to pripremaju. Među tim kompanijama su British Airways, Hongkong Airways, Aeroflot, Etihad, Emirates, Singapore Airlines, Turkish Airlines, Cathay Pacific i Lufthansa.

Prema Le Mondeu, jedan dokument NSA-e navodi da je 100.000 osoba koristilo mobitel tijekom letova u 2009. godine i da se prisluškivanja ne odnose samo na pozive, već i sve vrste komuniciranja poput SMS-ova, elektroničke pošte i surfanja internetom.

Ta prikupljanja podataka su nazvana “Leteća svraka” i “Golub pismonoša”.

Le Monde je pokušao doći do izjava odgovornih u nekim kompanijama. Lufthansa je odbila bilo kakav komentar.

Izvor: Agencije