Trump potvrdio tajni susret Mikea Pompea i Kim Jong-una

Do susreta Mikea Pompea i Kim Jiong-una došlo je tokom uskršnjeg vikenda, pišu mediji (EPA)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump potvrdio je danas da se dosadašnji direktor CIA-e Mike Pompeo, kojeg je šef Bele kuće nominovao za novog šefa američke diplomatije, prošle nedelje sastao sa severnokorejskim liderom Kimom Jong-unom.

„Mike Pompeo se prošle nedelje sastao sa Kimom Jong-unom. Sastanak je protekao veoma glatko i formiran je dobar odnos. Sada se radi na detaljima Samita (Trump-Kim). Denuklearizacija će biti sjajna stvar za svet, ali i za Severnu Koreju!“, naveo je američki predsednik na Twitteru.

Ranije je objavljeno da je kandidat za državnog sekretara SAD-a Pompeo nedavno otputovao u Severnu Koreju da bi se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Jong-unom, što je bila veoma neobična i tajna poseta, do koje je došlo u vreme priprema za susret Kima i predsednika SAD-a Donalda Trumpa.

Dva neimenovana zvaničnika su u utorak potvrdila da je do tog putovanja došlo.

List Washington post, koji je prvi izvestio o susretu Pompea i Kima, naveo je da se sve odigralo tokom uskršnjeg vikenda, nedugo pošto je Pompeo, bivši šef Centralne obaveštajne službe, nominovan za državnog sekretara.

Trump i Kim još nisu razgovarali

Trump je rekao da SAD i Severna Koreja vode direktne razgovore na “ekstremno visokim nivoima” i da se za mesto sastanka razmatra pet lokacija.

Portparolka Bele kuće Sarah Sanders je kazala da Trump i Kim nisu razgovarali.

Do sada se Washington najviše oslanjao na uveravanja svog saveznika Južne Koreje u vezi s Kimovim namerama.

Južnokorejski predstavnici su prošlog meseca posjetili Washington kako bi preneli Kimov poziv na sastanak.

Izvor: Agencije