Tajni zadatak u Potočarima: Bivši policajci branit će se sa slobode

Bivši policajci, Milan Dumanović i Mladen Trbović, koji su govorili o tajnom zadatku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije 2015. godine u Potočarima kod Srebrenice, bit će pušteni iz Centralnog zatvora u Beogradu da se brane sa slobode.

Osumnjičeni su za odavanje službene tajne.

Nakon emitovanja priloga na Al Jazeeri, gdje su govorili o tajnom zadatku policije Srbije u Potočarima 11. jula 2015. godine, bio im je određen jednomjesečni pritvor.

Završeno je i saslušanje svih svjedoka o ovom slučaju, koji je Više javno tužilaštvo proglasilo službenom tajnom. 

Tajno snimanje skupa

Dumanović i Trbović su u izjavama za Al Jazeeru 11. oktobra 2016. naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, upućeni na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine.

Dumanović je rekao kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, ‘Srebrenica 2015.’ je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, rekao je Dumanović za Al Jazeeru . 

On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti  strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

Izvor: Al Jazeera