Tajni zatvori CIA: Saudijac traži status žrtve u Litvaniji

Mustafa al-Hawsawi je uhapšen 2003. godine u Pakistanu, a sada se nalazi u Guantanamu (Reuters)

Advokatica Saudijca Mustafe al-Hawsawija, koji je zatvoren u Guantanamu, saopćila je da za njega traži status žrtve u Litvaniji, jer postoji mogućnost da je mučen u tajnom zatvoru američke Centralne obavještajne agencije (CIA) u toj zemlji.

On je uhapšen 2003. godine u Pakistanu i bit će osuđen na smrtnu kaznu, ako se dokaže da je sudjelovao u napadima 11. septembra 2001. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

U tim napadima je smrtno stradalo 3.000 ljudi.

Mreža tajnih zatvora

Grupe za ljudska prava su optužile CIA-u da je uspostavila mrežu tajnih zatvora u kojim njeni zaposlenici muče ljude koji se sumnjiče da su povezani sa Al-Kaidom.

“Stjecanje statusa žrtve omogućilo bi Al-Hawsawiju da dobije pristup istražnim spisima“, rekla je za AFP Ingrida Botyriene, njegova advokatica, tri dana nakon podnošenje službenog zahtjeva sudu u Vilniusu.

Istakla je da izvješće američkog Senata objavljeno u decembru 2004. potvrđuje sumnje da je njen klijent bio zatvoren u tajnom zatvoru u Litvaniji, prije nego je 2006. premješten u Guantanamo.

Američki Senat u svom izvješću, u kojemu se otkriva da je CIA u ispitivanju zatvorenika primjenjivala grube metode, nije otkrila imena zemalja u kojim se takvi zatvori nalaze.

Aktivisti za ljudska prava ističu da je zatvor kodnog imena Violet djelovao u Litvaniji 2005.-2006.

Litvansko državno tužilaštvo je u aprilu 2015. pokrenulo istragu o postojanju tajnih zatvora CIA-e za pripadnike Al-Kaide.

Izvor: Agencije