Tajvan pratio kineski nosač aviona nakon Xijevog upozorenja

Liaoning, Nosač aviona, Nosač zrakoplova, Kina
Do srijede u podne nosač aviona i pratnja napustili su tajvanski prostor zračne identifikacije (Reuters)

Tajvan je poslao ratne brodove i zrakoplov da prate kretanje kineskog nosača zrakoplova kroz Tajvanski tjesnac, objavilo je tajvansko Ministarstvo obrane u srijedu, dan nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping dosad najoštrije zaprijetio tajvanskom separatizmu.

Ministarstvo je objavilo da je skupina brodova oko jedinog operativnog kineskog nosača zrakoplova Liaoninga ušla u tjesnac u utorak, ali se držala njegove zapadne strane.

Do srijede u podne napustila je tajvanski prostor zračne identifikacije i uputila se jugozapadno, dodalo je Ministarstvo, u kojemu smatraju da je riječ o kineskoj vojnoj vježbi, prenosi Hina.

Xi zaprijetio ‘historijskom kaznom’

Tajvanska vojska poslala je brodove i zrakoplov, koji su cijelo vrijeme pratili kineski nosač, ali nisu uočili ništa neobično i Tajvanci se ne bi trebali brinuti, stoji u priopćenju.

Kineski predsjednik Xi Jinping upozorio je u utorak Tajvan da će biti suočen s “povijesnom kaznom” za bilo kakav pokušaj separatizma, što je dosad najstrožije upozorenje otoku koji Kina smatra svojim svetim tlom.

Tajvan je jedno od najosjetljivijih pitanja u Kini i potencijalno opasno vojno žarište.

Kinesko neprijateljstvo prema Tajvanu ojačalo je od 2016., kad je za tajvansku predsjednicu izabrana čelnica Demokratske napredne stranke Tsai Ing-wen.

Trump razljutio Kinu

Kinu je razljutio američki predsjednik Donald Trump, koji je prošlog tjedna potpisao zakon kojim se jačaju odnosi između SAD-a i Tajvana.

Kina sumnja da će Tsai tražiti punu neovisnost otoka iako je ranije rekla da želi zadržati status quo i zalaže se za mir.

U govoru na završetku zasjedanja godišnje sjednice kineskog parlamenta Xi je pred 3.000 delegata rekao da će Kina poticati na “mirno ujedinjene domovine” i raditi na tomu da više ljudi s Tajvana uživa u mogućnostima kineskog razvoja.

Izvor: Agencije