Takmičari iz regije u borbi za medalje

Ovih je dana jedna od najuglednijih svjetskih novinskih agencija Associated Press napravila projekciju potencijalnih osvajača medalja. Haris Slato izdvojio je olimpijce iz regije u tom predviđanju.

Puno je onih koji se bave prognozama i projekcijama uspjeha sportista u Riju, u borbi za 306 kompleta medalja u 28 sportova.

U Associated Pressu smatraju da 11 olimpijaca iz Bosne i Hercegovine i šest iz Makedonije kući neće donijeti odličja. Najboljeg bh. Sportistu Amela Tuku ne vide među osvajačima medalja na 800 metara.

Ali zato Sloveniji i Crnoj Gori predviđaju po jednu, i to džudistkinji Tini Trstenjak i crnogorskoj vaterpolo reprezentaciji. Istovremeno, ne vjeruju crnogorskim rukometašicama koje brane srebro iz Londona.

U premijernom nastupu Kosova na Igrama u Associated Pressu su uvjereni da će svoje sunarodnjake obradovati dvostruka svjetska prvakinja, džudistkinja Majlinda Kelmendi, osvajanjem zlata.

Srbija i Hrvatska favoriti

Naravno, najviše se očekuje od najbrojnijih olimpijskih delegacija iz regije, Srbije i Hrvatske. Srbiji se predviđa osam medalja, i to zlata Đokovića, vaterpolista i kajakaškog dvojca. Također, Srbija bi u Riju trebala doći i do pet bronzi – po dvije u kajaku i streljaštvu, te jednoj u taekwondou. Zanimljivo je da agencija AP smatra da košarkaši i košarkašice Srbije, kao i odbojkašice, neće doći do odličja.

Hrvatskoj se predviđa sedam odličja, od čega su najsjajnija Sandre Perković, braće Sinković i streljačice Snježane Pejčić. Tu su i srebra u jedrenju i taekwondou, te bronze strijelca Gorše i vaterpolista. U ovoj prognozi ne predviđa se medalja hrvatskim rukometašima, dvostrukim olimpijskim pobjednicima, bronzanim iz Londona.

Ukupno, regija bi u Riju osvojila 18 medalja, od čega je sedam zlatnih.

U Londonu prije četiri godine olimpijci iz regije osvojili su 16 medalja, od čega je pet bilo zlatnih.

Nakon 20. augusta i gašenja olimpijskog plamena u Riju, bit će zanimljivo vidjeti koliko su toga pogodili.

Izvor: Al Jazeera