Talibani napali provinciju Takhar

Talibani su napali provinciju Takhar na sjeveru zemlje i zauzeli neka područja. Lokalna policija ističe kako nije dobro naoružana i opremljena da bi im se suprotstavila. Civilne i vojne vlasti ističu kako se na strani talibana bore i neki strani borci.

Afganistanski zvaničnici helikopterom putuju u provinciju Takhar, jer talibani kontroliraju većinu puteva i kontrolnih punktova u ovom području. Dolaze ovamo na sastanak snaga sigurnosti, da razmotre kako potisnuti talibane iz dva distrikta u ovoj provinciji.

Ovo je bitka u kojoj učestvuju talibani, ali i neki borci koji su, navodno, iskazali lojalnost grupi Islamska država Irak i Levant.

Nove ovlasti vojske

“Ne možemo potvrditi da se borci ISIL-a bore na strani talibana, ali nema sumnje da je u posljednja dva-tri dana ubijeno nekoliko stranih boraca”, ističe Omar Safi, guverner Kunduza.

Murad Ali Murad, zamjenik komandanta afganistanske vojske kaže da je vojska dobila nove ovlasti.

“Predsjednik Afganistana, doktor Gani, dao nam je ovlasti da vršimo noćne operacije. Možemo upasti u bilo koju kuću. Neka je stid strane borce, koji su sa sobom poveli žene, a onda u posljednji tren pobjegli preobučeni u žensku odjeću”, navodi Murad.

U bitkama ne učestvuje samo vojska, nego i policija. Oni se žale da se ne mogu nositi s protivnicima koji su bolje naoružani i opremljeni.

“Borili smo se dva dana i tri noći. Nismo dobili nikakvu podršku. Neprijatelj nas je okružio. Bili su izuzetno snažni, dobro naoružani. Imali su teško naoružanje. Ostali smo bez municije, pa smo se morali povući”, govori Abdul-Rauf, policajac.

Bez podrške NATO-a

Ove sedmice talibani su objavili snimak na kojem pokazuju zgrade koje su zauzeli i policijska vozila koja su zarobili. Vojska ističe kako je istjerala talibane iz distrikta Chardara u provinciji Kunduz, ali da talibani još drže distrikt Dashti Archi, u provinciji Takhar.

“Talibanski borci kontroliraju i distrikt Baghlan, južno od Kunduza, a borbe se vode i na istoku i jugu zemlje. Afganistanski ministar unutrašnjih poslova pred Parlamentom je rekao kako između vojske i policije vlada slaba komunikacija. Afganistanske snage sigurnosti prvi put se bore protiv talibana bez podrške NATO-ove avijacije i teškog naoružanja”, izvještava Jennifer Glasse, reporterka Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera